Arne ‘VoRRe’ Deloffer ontpopt zich als volleerd woordkunstenaar

Arne live als MC VoRRe tijdens het nummer 'Welkom in de Buskant', de titeltrack van zijn toekomstig solodebuut. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tijdens de week is hij schoenmaker, maar in zijn vrije tijd ontpopt Arne Deloffer (29) zich tot volleerd woordkunstenaar als VoRRe en bij het hiphopcollectief Grafgravers. Met een overwinning in de rapbattle ‘De Bestn vant Westen’ in 2015 en een finaleplaats op het BK poetry Slam in 2016, stond hij al in de spots, maar voor de echte doorbraak wordt het wachten op zijn debuut-cd.

In 2004 stond Arne Deloffer samen met Sam ‘Samoerai’ Durnez aan de wieg van Phatmark. “De naam kwam van onze woonplaatsen. Samoerai is afkomstig uit Diksmuide, vandaar fat, en ik van Langemark, vandaar Mark. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een label met onder andere Grafgravers, Aminah, JNS…”, vertelt Arne, die zelf ook deel uitmaakt van het zevenkoppig hiphopcollectief Grafgravers. “In december lanceerden we ons debuutalbum Vo de liefhebber met een uitverkochte releaseparty in 4AD in Diksmuide. Ondertussen beginnen de optredens op gang te komen. Afgelopen weekend speelden we nog op RSL Jazz in Roeselare.”

Arne 'VoRRe' Deloffer ontpopt zich als volleerd woordkunstenaar

Tussendoor treedt Arne ook solo op als VoRRe. Eind 2015 won hij de rapbattle ‘De Bestn vant Westen’, in de zomer van 2016 gaf hij een gesmaakt optreden op de Muzikale Dinsdagen in Ieper en in november verdedigde hij als enige de West-Vlaamse eer op het Belgisch kampioenschap Poetry Slam in Leuven. Hij werd uiteindelijk tweede. “Mijn solowerk is geen ‘echte’ hiphop. Het is meer theatraal en neigt naar stand-upcomedy en zelfs poëzie. Mijn ambitie is om mijn eigen album uit te brengen, maar dat zal waarschijnlijk niet meer voor dit jaar zijn. Ik heb wel al een titel: ‘Welkom in de Buskant’ (De Buskant is de naam die vroeger werd gegeven aan het Langemarkse gehucht de Madonna, omdat het aan de rand van het Vrijbos lag, red.). Hoewel ik nu in Ieper ga wonen, heb ik mijn hart verloren aan de Buskant, een plaats waar je nog de vogeltjes hoort fluiten als je wakker wordt, in plaats van een autobus die door de straat davert.”

Arne in zijn piepkleine schoenmakerij:
Arne in zijn piepkleine schoenmakerij: “Schoenmaker is een prachtig beroep in deze wegwerpmaatschappij.”© TOGH

In zijn teksten gebruikt Arne veel humor, maar soms raakt hij ook een gevoelige snaar. “Alles wat ik rap, is echt gebeurd. Hiphop is mijn manier om met die frustraties om te gaan. Als ik het opschrijf, is het weg. Op die manier kanaliseert de muziek al die negativiteit.”

“Ik ben vrij kritisch voor mezelf, zowel in mijn ambacht als in mijn muziek”

In de West-Vlaamse hiphopwereld raakt VoRRe stilaan bekend, maar Ieperlingen kennen hem wellicht beter als Arne, de sympathieke schoenmaker van Josini in de Diksmuidestraat. “Toen ik op mijn zeventiende schoolmoe was, kwam ik via een leercontract bij Jefke Baccarne terecht. Hij was al meer dan dertig jaar schoenmaker in Ieper en zocht een opvolger. Meteen wist ik dat dit iets voor mij was.”

Arne en zijn vrouw Kim verbouwen een pand waar ze binnenkort zullen wonen en samen de schoenmakerij zullen uitbaten.
Arne en zijn vrouw Kim verbouwen een pand waar ze binnenkort zullen wonen en samen de schoenmakerij zullen uitbaten.© TOGH

Ondertussen heeft Arne een liefde voor de stiel. “Het is vooral veel oefenen. Ik ben ook vrij kritisch voor mezelf, zowel in mijn ambacht als in mijn muziek. Die zelfdiscipline helpt wel. Alles wat ik doe, doe ik met liefde. Schoenmaker is een prachtig beroep in deze wegwerptijden. Ik herstel schoenen die anders op de afvalberg zouden belanden, geef ze een tweede leven. Bovendien help je de mensen, voor wie sommige schoenen ook een sentimentele waarde hebben.”

2016 was in veel opzichten een kanteljaar voor Arne. Hij trouwde met Kim Vandevijver en samen kochten ze een pand in Ieper, op een 100-tal meter van Josini. “Momenteel zitten we volop in de verbouwingen. In juli hopen we er te wonen en op 30 september is er de opening van de nieuwe, ruimere schoenmakerij. Eens we daar genesteld zijn, zal er wellicht wat tijd vrijkomen voor dat solodebuut…”