Annie verwent de gasten op de boot van Gert

Bert Vanden Berghe

Ex-cafébazin Annie Deleersnyder (71) uit Oostduinkerke schittert dezer dagen in de talkshow Gert Late Night op Vier, waar ze de gasten op de boot van Gert Verhulst met lekker eten in de watten legt. Samen met haar man heeft ze er ook een eigen kajuit. “Ik heb getwijfeld om mee te doen, ja.”

We zien Annie in elke aflevering van Gert Late Night wel eens passeren, in de keuken of aan de ontbijttafel. Ze staat, samen met haar man Christ Vanleeuwen, elke morgen voor dag en dauw op om de gasten van een rijkelijk ontbijt te voorzien. Niet veel later schotelt ze hen ook een zelfgemaakte lunch voor.

Dertig jaar lang baatte ze met haar man dorpscafé ‘t Visserswelzijn in Oostduinkerke uit. De twee, die afkomstig zijn van Waregem, lieten de zaak drie jaar geleden aan hun dochter over. Af en toe gaan ze nog eens een handje helpen. “We kennen Gert al een jaar of vijftien, denk ik. Hij kwam regelmatig bij ons een terrasje doen of een koffietje drinken. Zijn vriendin Ellen kennen we ook heel goed.”

“Het zijn altijd klanten geweest als een ander, maar we kwamen wel heel goed overeen. Gert is ook een hele gewone mens, absoluut geen streken of zo. Ook nadat we gestopt waren, hielden we contact. In januari vroeg Gert om mee te helpen op de boot, maar ik moest daar toch eens over nadenken. Ik ben helemaal geen camera’s gewoon, maar mijn omgeving zei dat we dit moesten meepakken. Ik heb mij dus laten overhalen, maar het heeft me nog geen seconde gespeten”, glimlacht Annie.

“Gert is verzot op mijn stoofvlees van varkenswangetjes”

Vakantiegevoel

“Ik moet mij aan boord enkel aantrekken van het eten. De boodschappen worden voor mij gedaan, maar al de rest doe ik zelf. Om vijf of zes uur ‘s morgens staan we op om het ontbijt klaar te maken. We ontbijten pas later, samen met de kapitein. Als we alles hebben opgekuist, beginnen we op ons gemak aan de lunch. In de namiddag ben ik vrij. Dan doen we een wandelingetje of blijven we gezellig op de boot. Zo’n mooi zicht! Zeker als het mooi weer is, dan heb je echt dat vakantiegevoel. Of we volgen de repetities. Dat is ook heel boeiend om te zien. Er werken hier zo’n dertig mensen, in twee shiften. Hele toffe gasten allemaal. En donderdagmiddag keren mijn man en ik terug naar huis. Vervelen doen we ons niet, want onze andere dochter is aan het verbouwen en we hebben ook vijf kleinkinderen, die we in het weekend zien. Mijn moeder leeft ook nog en ik steek altijd nog eens over in het weekend.”

Annie verwent de gasten op de boot van Gert

“Wat ik allemaal klaarmaak? De gasten mogen hun voorkeur doorgeven, maar ik maak eigenlijk vooral gewone kost. Gert is bijvoorbeeld verzot op mijn stoofvlees van varkenswangetjes met frietjes. De gasten zijn content: als je veel op restaurant moet gaan eten, kan een stoemp met worst zeker smaken.”

Annie is naar eigen zeggen niet onder de indruk van de bekendheid van haar gasten. “Het zijn wel heel aangename mensen, zij die blijven slapen, maar ook zij die uitgenodigd worden. Je leert hen ook eens op een heel andere manier kennen. Hilde Crevits… een zalig mens, hé. Maar ook Bart De Wever viel heel goed mee. En James, die kende ik enkel van televisie, maar hij is een heel joviale gast. Hij kon mijn zoon zijn. Wie er nog eens over de vloer mag komen? Bwa, ik weet het niet. Ik hoor van alles graag, maar mijn man en ik zijn wel grote fan van Duitse schlagermuziek, dus Christoff mag wel passeren, ja.” (lacht)

Afgelopen week genoot Annie van een weekje vakantie. “Dat stond al een tijdje zo ingepland. Het was thuiskomen, valiezen uitpakken en weer inpakken. Maar de laatste week zijn we zeker van de partij. De eindspurt willen we niet missen!”

Gert Late Night, van maandag tot donderdag om 22.20 uur op Vier.