Anne Mossiat maakt Wilfriedsaus

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Dit keer kiezen we voor een heerlijke zelfgemaakte dressing.

“Wilfriedsaus heb ik altijd in de koelkast staan. Leg wat verse rauwe groentjes op een bord, Wilfriedsaus erover en je hebt voor ‘s middags een snel slaatje met lekkere dressing”, tipt Anne. “Ik denk dat ik de saus al duizend keer heb gemaakt, ze is echt een topper in de keuken. Niet moeilijk en heel lekker. Zo heb ik het graag.”

Hoe de Wilfriedsaus aan haar naam gekomen is, daar hangt een heel verhaal aan vast. “Ik werkte in het Sint-Maartensziekenhuis in Kortrijk. ‘s Middags stond deze vinaigrette altijd op tafel. Iedereen die wou, mocht ervan nemen. Wilfried was toen de kok van het ziekenhuis en hij had de saus bedacht. Na een tijdje sprak iedereen van Wilfriedsaus. Wilfried zelf is al een hele tijd overleden, maar zijn saus blijft bestaan”, vertelt Anne.

RECEPT

voor een goeie halve liter dressing

INGREDIËNTEN

een halve liter mayonaise met citroen (Devos Lemmens)

2 mespunten cayennepeper

2 koffielepels mosterd

2 soeplepels ciderazijn

1 grote soeplepel gedroogde dragon

6 soeplepels goeie olijfolie extra vierge

wat warm water

Anne Mossiat maakt Wilfriedsaus

WERKWIJZE

Doe de mayonaise, mosterd, azijn, olijfolie en cayennepeper in een grote maatbeker en meng door elkaar.

Voeg er het warme water aan toe. Kies zelf de hoeveelheid, afhankelijk van hoe dik je de dressing wil hebben.

Meng alles door elkaar en voeg eventueel nog wat water toe.

Doe er als laatste de soeplepel gedroogde dragon bij en meng alles.