Ann-Sophie Deldycke: “Smullen van fotografie”

© Benny Proot
Redactie KW

Eten en reizen zijn de twee passies van de Brugse Ann-Sophie Deldycke en die eerste kan ze alsmaar vaker botvieren in haar beroep als zelfstandig fotografe. Zo maakte ze de foto’s voor de boeken van cocktailbar The Pharmacy in Knokke-Heist en De Oesterput in Blankenberge.

Ann-Sophie Deldycke (29) is de dochter van Jan en de zus van Jan-Baptist, beiden bekend van D’s, Deldycke Traiteurs, de vermaarde zaak aan de Wollestraat in Brugge. Ze werd geboren in Torhout, maar groeide op in Brugge. Ann-Sophie volgde economie-wiskunde aan het Sint-Leocollege in Brugge en trok na haar humaniora naar Argentinië, in het kader van een uitwisselingsproject van AFS. Ze wou er journalistiek studeren, in het Spaans, maar dat draaide op een sisser uit. In België dan maar, aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Haar stage liep ze in… Nicaragua. Daar was ze reporter voor Vredeseilanden. Terug thuis deed Ann-Sophie verscheidene jobs, ook voor de televisie. Zo deed ze de productie van het eerste seizoen van het bekende programma Eeuwige Roem. Na een ongeluk met haar fiets nam ze een sabbatical. Ze trok naar India en besloot er om haar droom na te jagen: iets doen met fotografie. Eenmaal geland op Belgische bodem ging ze fotografie en grafische vormgeving studeren aan Syntra West. “Nog terwijl ik met die opleiding bezig was, kreeg ik van Hannah van Ongevalle van The Pharmacy de bekende cocktailbar in Knokke-Heist het aanbod om de foto’s te nemen voor haar boek Come take a sip with me. Ik zat met haar op de schoolbanken in het Sint-Leocollege”, vertelt Ann-Sophie. “Het boek verscheen bij de Amsterdamse uitgeverij Carrera Culinair, die ook het boek Mosselen van Piet Devriendt van het bekende Blankenbergse restaurant De Oesterput in haar portfolio heeft. Ook voor dat boek heb ik het beeldmateriaal aangeleverd.”

Food photo festival

Door die twee publicaties is Ann-Sophie naam aan het maken als food photographer. Zo maakte ze onlangs nog kiekjes van de laatste maanden van het voormalige driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge. Het voorbije halfjaar had de spraakwaterval haar handen vol met het maken van de beelden voor de catalogus van Joka, een bedrijf gelegen aan de Blauwe Toren in Brugge, gespecialiseerd in de im- en export van charcuterie. “Een pil van maar liefst tweeëneenhalve kilogram die ik samen met Jo Vrielynck grafisch heb vormgegeven en die rijkelijk van illustraties werd voorzien door de Barcelonese Olga Molina”, gaat ze voort.

Ann-Sophie Deldycke:

Voorts ontwierp Ann-Sophie samen met de Brugse illustratrice Esther Platteeuw een Brugs stadsplan voor Martin’s Hotel op de Oude Burg. Ondertussen werd ze alweer gevraagd door de zaakvoerders van de nieuwe plaatselijke hotspot The Potato Bar om er foto’s te nemen voor hun sociale media. “In mei trek ik opnieuw naar het Food Photo Festival in Vejle in Denemarken en net als vorig jaar sta ik met een kiekje in het Food Print-magazine, dat jaarlijks een overzicht geeft van de internationale ontwikkelingen op culinair vlak. Behoorlijk prestigieus, want de selectie gebeurt op basis van beelden van verschillende nationale en internationale foodfotografen”, glundert Ann-Sophie, die bovendien maandelijks een kort interview aanlevert voor het damesblad Feeling.

Wikken en wegen

“Als fotografe ken je geen taalbarrières, iets wat minder het geval is in de journalistiek. Zo hield ik aan een trip naar New York een vliegticket over door enkele foto’s te verkopen aan het digitale Food Inspiration Magazine. Voor mij is het ook wikken en wegen. Ik doe dolgraag reportagefotografie, maar that doesn’t pay the bills. Aan de leukste projecten hou je vaak het minst over, maar die vlieger gaat op voor meer branches”, aldus Ann-Sophie.

Ann-Sophie Deldycke:

De globetrotter koos onlangs min of meer definitief voor Brugge door een huis in de Carmersstraat te kopen. “Ooit zou ik graag een fotoboek over India maken, het land waaraan ik mijn hart heb verpand, maar ik leef wel in het volle besef dat er ook in dit geval tussen droom en daad tal van praktische bezwaren zijn”, zegt Ann-Sophie, die onlangs in het Zwarte Woud in Duitsland was om in de stokerij van de gin Monkey 47 foto’s te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier