“Als mensen mij braaf vinden, dan is dat maar zo”

Bert Vanden Berghe

Lize Feryn is dezer dagen te zien in de Vier-reeks ‘#hetisingewikkeld’, waarin ze een wellustige moeder van drie kindjes speelt. Daarnaast werkt ze nog altijd als model en vertoeft ze straks een paar maanden in Zuid-Afrika. “Het atypische aan mijn personage vind ik echt leuk.”

In de Vier-reeks #hetisingewikkeld kruipt Lize Feryn in de huid van Valerie, de boezemvriendin van Lien (Ann Miller), die een einde wil maken aan haar uitgebluste huwelijksleven. Valerie heeft daar in eerste instantie weinig begrip voor, omdat ze zelf gelaten tevreden is met haar man en hun drie kleine kinderen. Valerie heeft dan ook weinig zin in verandering en maakt zich in de eerste plaats zorgen over het seksleven van haar beste vriendin. Lizes personage is het enige in de reeks dat allesbehalve ingewikkeld is.

Het gaat je goed af, zo’n jonge mama spelen.

“Ik heb het geluk dat ik mijn zussen als inspiratie heb. Er zijn er maar weinig van 24 die de typische bewegingen bij borstvoeding kennen. En van een pamper verversen, kijk ik ook al lang niet meer vreemd op. Het baby’tje op de set was zo ongelooflijk. Olivia heette ze. Ze lachte wanneer ze moest lachen, echt supertof.”

Wel grappig om je tegelijkertijd een franke teut te zien opzetten.

“Moet kunnen, toch? (lacht) Dat is net het leuke. In Voor wat hoort wat deed ik dat ook, maar dan op een heel andere manier. Dat personage was onwetend, terwijl Valerie heel goed weet waarmee ze bezig is, waar ze staat en wat ze wil. Het is eigenlijk wel leuk dat ze zo’n atypisch personage is. Velen zijn op de een of andere manier gekweld, terwijl zij perfect weet wat ze doet. Dat atypische vind ik zo geweldig aan de reeks. Toen ik het script voor het eerst zag, viel mij meteen op dat de dialogen niet zo perfect geschreven zijn, figuurlijk dan. Net daarom is het goed, omdat het zo realistisch aanvoelt.”

“Ik ben thuis vooral de bezorgde tante in plaats van de strenge”

Kies je zulke rollen ook als een soort tegenwicht voor je brave imago?

“Nee, ik doe sowieso weinig castings en ik probeer mij elke rol eigen te maken. En dat brave imago hield ik over aan In Vlaamse Velden, denk ik. Op zich vind ik het niet erg om níét aanzien te worden als de rock-‘n-rollchick. Ik doe gewoon waar ik achtersta en probeer mezelf te zijn. Als mensen dat braaf vinden, dan is dat maar zo, dat is ook oké.”

Drie kinderen, is dat iets voor jou?

“Nu in elk geval niet, nee. (lacht) Maar ik zie wel bij mijn zussen hoe superdruk en geweldig het tegelijkertijd is. De oudste is zes en de kleinste… wordt in februari volgend jaar geboren. Een hele gezellige bende samen.”

Ben je een strenge tante?

“De bezorgde tante vooral, merk ik bij mezelf. Er staat zo’n klimrek in de tuin en als de kindjes daarop zitten, dan kan ik daar niet naar kijken. ‘Maar het is omdat ik jullie zo graag zie, kindjes!’, zeg ik dan. (lacht) Het is vooral leuk dat ik hen zoveel zie.”

Dat wordt straks minder, want ik zag dat je dit najaar doorbrengt in Zuid-Afrika.

“Er was een agentschap in Capetown, dat me aansprak omdat ze denken dat ze ginder veel modellenwerk voor mij hebben. In Milaan en New York heb ik dat ook nog gedaan, zo’n paar maanden castings. Ik kom tussendoor niet naar huis, nee, ook niet met de feestdagen.”

De kindjes zullen je missen…

“Ik zei nog tegen mijn zus, dat ze mij net zo goed kennen nu. ‘Maar dat is geen probleem, tante’, zei de oudste. ‘Je moet gewoon dezelfde kleren weer aandoen.’ Heerlijk toch, die kinderlogica?” (lacht)

‘#hetisingewikkeld’, elke woensdag om 21.45 uur op Vier.