"Alles letterlijk nemen: hét drama van onze tijd"

05/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 04/05/17 om 11:08

Enkele weken geleden belde een nieuwe, jonge facteur in Steenkerke aan bij Willem Vermandere. Of hij Willem Vermandere was? Ja'k, jongen. En of da waar was dat ie vroeger nog gezongen had? "Dat zegt veel", grijnst de 77-jarige bard. Hij heeft nochtans pas weer een nieuw lied klaar. Over oud worden en aftakelen, "maar op een ludieke manier". Ge moet met uw eigen kunnen lachen, vindt hij.

Het begin van dat staketsel in Nieuwpoort, weet ge dat zijn? Wel daar staan twee beelden van mij, laat ons daar afspreken, klonk Vermandere aan de telefoon. De beelden in kwestie - ze vormen samen het werk De Verzoening en kregen hun plek in Nieuwpoort in 2014 naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van WO I - blijken door werken deels schuil te gaan achter zware balken en een container. Vermandere kan zijn verontwaardiging niet verstoppen. "Hoe is dat toch mogelijk? Ze doen het erom", sist hij tussen zijn tanden. "Dat is hier eerder de verdrukking in plaats van de verzoening..." Op het bord dat de renovatiewerken aan de pier begeleidt, leest hij 'Vlaanderen, verbeelding werkt', en haalt zijn schouders op. "Enfin soit, dat zal u wel lukken om desondanks toch nen schone foto van mij bij mijn beelden te maken zeker?", laat hij de fotograaf weinig keuze. Want ze liggen hem na aan het hart, zijn beelden, zal hij ook later die namiddag nog enkele keren laten vallen. Zo mogelijk nog meer dan zijn muziek en teksten. "Vermandere-de-zanger was altijd de mecenas van Vermandere-de-beeldhouwer."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!