Voka: “Juiste mensen vinden voor openstaande vacatures in regio Oostende”

We zien v.l.n.r. regiovoorzitter Johan Verborgh, directeur belangenbehartiging en externe relaties Veerle De Mey en regioverantwoordelijke Dieter Coussée van Voka West-Vlaanderen. © HH
Redactie KW

De werkloosheid daalt in het arrondissement Oostende, maar blijft op Vlaams niveau het hoogst in heel Vlaanderen na het arrondissement Antwerpen. Toch stijgt ook het aantal vacatures heel sterk. Voor Voka is dè prioriteit om mensen met de juiste competenties te vinden voor de openstaande vacatures.

De werkloosheidsgraad in het arrondissement Oostende klokte eind 2017 af op 8,6%. Dat is een verbetering tegenover de drie voorgaande jaren, maar toch is de daling minder sterk dan in veel andere West-Vlaamse regio’s. De score wordt in ruime mate beïnvloed door de zwakke score van de stad Oostende, met 3.439 werklozen en een werkloosheidsgraad van 11,8%, vergelijkbaar met grootsteden Antwerpen (14,4%) en Gent (11,1%). De werkzaamheidsgraad in de stad Oostende bedraagt slechts 68%, terwijl het West-Vlaamse gemiddelde 74,8% is.

In het arrondissement werden in het jaar 2017 6.088 vacatures geplaatst bij de VDAB en bij wervings- en selectiekantoren. Dat is 23,5% meer bij de VDAB en 65,3% meer bij wervings- en selectiekantoren dan in 2016. De spanning op de arbeidsmarkt nam toe, maar niet zo scherp als in veel andere West-Vlaamse regio’s. “Per vacature waren in december 2017 zes werklozen beschikbaar in het arrondissement Oostende“, legt Dieter Coussée van Voka uit. “Dat is heel wat meer dan het West-Vlaamse gemiddelde van 1,7 en het Vlaamse gemiddelde van 2,9. In de regio’s Tielt en Diksmuide is dit zelfs één op één.”

“Vacatures invullen”

Toch blijven heel wat bedrijven problemen ondervinden om mensen met de juiste competenties te vinden“, zegt Veerle De Mey van Voka. “Hoewel er vanuit de stad al sterk wordt ingezet op deze problematiek, is het noodzakelijk om hier blijvend aan te werken. Ook Voka wil bijdragen aan oplossingen. We pleiten voor nieuwe acties, naast de al bestaande initiatieven, om werkzoekenden nog mobieler te maken. Werkzoekenden uit de regio Oostende moeten nog sterker worden aangespoord om te gaan werken bij bedrijven in de regio Roeselare of Brugge en er zo de arbeidsmarktkrapte te verminderen.”

“Vorig jaar pionierde Voka met het project ‘duaal leren in het hoger onderwijs’. 35 bachelorstudenten uit het eerste jaar van de Vives-opleiding elektromechanica gingen op stage bij even veel bedrijven in Noord-West-Vlaanderen. We willen dit jaar een stap verder gaan en een nieuw ecosysteem opstarten waarin bedrijven en onderzoekscentra, zoals Greenbridge, intensiever gaan samenwerken. En waarom geen specifiek Oostends netwerk oprichten van innovatieve bedrijven, die elkaar zo beter leren kennen, inspireren en stimuleren? Voka reikt hiervoor de hand naar het stadsbestuur”, aldus Dieter Coussée.

Bedrijfsbelastingen

“Eind december startte de Vlaamse regering een nieuw ‘complex project’, gericht op een langetermijnaanpak van de Vlaamse kustbescherming. De centrale vraag is welk kustbeschermingsbeleid aangewezen is bij een forse zeespiegelstijging en ter voorkoming van zware overstromingen. Op vraag van Voka worden ook andere maatschappelijke en economische baten meegenomen in het traject, zoals blauwe economie (offshore, nearshore, aquacultuur…), toegankelijkheid van onze zeehavens, binnenvaart op zee, visserij…”

Voka wil ook dat de lokale bedrijfsbelastingen worden aangepakt. “Oostende kent vrij veel gemeentelijke belastingen voor ondernemingen”, vindt Dieter Coussée. “We denken aan de belasting op drijfkracht. Er is ook een hoge belasting op tweede verblijven en de opcentiemen zijn al vrij hoog. Wij pleiten ervoor dat de volgende coalitie werk maakt van een rationalisering en daling van dergelijke lokale belastingen.”

Mobiliteit

De ondernemersorganisatie heeft ook een reeks wensen op het vlak van mobiliteit in Oostende. Zo wordt gepleit voor een ruimer aanbod aan (rand)parkings, aangeduid vanaf het einde van de A10-autosnelweg, de verlaning van het laatste stuk van de A10, die zal bijdragen tot een betere ontsluiting van het bedrijventerrein Stene-Konterdam, een betere ontsluiting van de Oosteroever en een rechtstreekse aansluiting van de Kusttram op de luchthaven. Voka verwelkomt de nieuwe ferryverbinding met Ramsgate, maar is beducht voor mogelijke problemen met transitvluchtelingen.

Tot slot wil Voka dat de offshore-industrie zo veel mogelijk ondersteund wordt. “Niet alleen gaat het om een uitdagende en innovatieve sector, daarenboven vesterkt ze het economisch weefsel in de regio, zorgt voor een boost aan activiteiten in de haven van Oostende en versterkt het bestaande onderzoek rond de blauwe economie in de regio”, luidt het.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier