Vijf unieke Kortrijkse decors geselecteerd voor Vlaamse topstukkenlijst

Schepenen, stadsmedewerkers en Schouwburgmedewerkers bij de ruwbouw van het Erfgoeddepot. © JVGK
Redactie KW

De Vlaamse regering zal binnenkort vijf Kortrijkse toneeldecors op de topstukkenlijst. Ze zullen alle worden gerestaureerd.

De werken werden geselecteerd door de topstukkenraad. “In overleg met stad Kortrijk”, stelt Bruno Forment, doctorandus in de Kunstwetenschappen. De voorbije negen jaar werkte hij keihard om de decorcollectie van de Kortrijkse Schouwburg onder de aandacht te brengen. “Terecht, want Kortrijk heeft de grootste collectie van Europa met 24 toneeldecors.”

“Eigenlijk is dat ene miraculeus toeval”, vervolgt Bruno Forment. “Als tijdens de Tweede Wereldoorlog de andere vleugel van de Schouwburg was gebombardeerd, dan hadden we nu geen collectie. Ook is het zo dat veel steden en gemeenten de voorbije decennia veel van hun decors weggooiden. Kortrijk deed dat niet.”

De decors zijn opgeslagen in de Schouwburg. “In verre van ideale omstandigheden”, stelt Dries Van Robaeys, communicatieverantwoordelijke bij de Schouwburg. “Vele staan pal bij de logistieke ingang, ook vlak bij de keuken van de Souffleur. De stukken verhuizen binnen een aantal maanden naar het Erfgoeddepot, waar ze in veel betere omstandigheden bewaard zullen worden.”

De vijf decors die geselecteerd worden door de Vlaamse overheid zullen meteen beschermd worden en ook een voor een gerestaureerd worden. “Een goede zaak, want in veel decors is er asbest verwerkt. Die zit op de achterkant van de doeken”, aldus nog Bruno. “Straks zal op die vijf topstukken de asbest worden verwijderd.”

'Palais gothique' is een van de vijf geselecteerde stukken.
‘Palais gothique’ is een van de vijf geselecteerde stukken.© Beeldbank Kortrijk

Voor de restauratie zal stad Kortrijk per decor 80 procent subsidies krijgen. “We hebben al eens laten uitrekenen hoeveel het zou kosten om alle decors, met in totaal 450 stukken, te laten restaureren”, aldus schepenAn Vandersteene (N-VA) en Wout Maddens (Open VLD). “Dat zou zowat 1 miljoen euro zijn.”

De vijf topstukken waarover het gaat zijn ‘Palais gothique’ uit 1914 (25 onderdelen), ‘Place Publique mixte moyen âge et moderne’ uit 1920 (30 onderdelen), ‘Forêt asiatique’ uit 1921 (15 onderdelen), ‘Palais égyptien/grand temple égyptien/extérieur égyptien’ uit 1921 (29 onderdelen) en ‘Place publique italo-espagnole-arabe’ uit 1921 (19 onderdelen). (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier