VIDEO: Kortrijk viert feest langs de verlaagde Leieboorden: “De Leie is opnieuw van ons”

© TV
Redactie KW

Zaterdag had de officiële opening plaats van de verlaagde Leieboorden. Burgemeester Vincent Van Quickenborne en Vlaams minister Ben Weyts namen van op een ponton de speeches voor hun rekening.

De verlaagde Leieboorden zijn de nieuwe blikvanger van de stad Kortrijk. “De Broeltorens aan de Leie zijn al sinds jaar en dag het visitekaartje van Kortrijk. Dankzij de verlaagde Leieboorden in het hart van de stad, wordt het water een echte belevingsplek voor iedereen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. Om het water dichter bij de Kortrijkzanen te brengen, werden de kades vlakbij de historische Broeltorens verlaagd.

VIDEO: Kortrijk viert feest langs de verlaagde Leieboorden:
© TV

“Kortrijk had zich – net zoals de andere Vlaamse steden – een beetje afgekeerd van het water in de stad. Nu krijgt de Leie opnieuw een glansrol. We zijn de rivier ook aan het uitbouwen tot een economische ader, die een echt alternatief voor het vrachtvervoer is. Zo zullen er vrachtwagens van de wegen rond Kortrijk verdwijnen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens behoren hierdoor tot een van de mooiste plekjes van de stad.”

De Leie aan de Broeltorens was vroeger een onzichtbaar streepje water dat een autoparking in twee sneed

“De Leie aan de Broeltorens was vroeger een onzichtbaar streepje water dat een autoparking in twee sneed. Nu is het een groot plein waarbij de Leie de hoofdrol speelt die ze verdient. De Leie is opnieuw van ons“, aldus nog burgemeester. Er daagden duizenden toeschouwers op voor de grote opening. Het stadsbestuur en De Vlaamse Waterwegen nodigden hen uit voor gratis drankjes en hapjes en feestelijke randanimatie met kindergrime, waterspektakel en vuurwerk.

VIDEO: Kortrijk viert feest langs de verlaagde Leieboorden:
© TV

De nieuwe Leieboorden kosten 3 miljoen euro, waarvan De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk elk de helft voor hun rekening nemen. Voor de heraanleg van de Konventstraat en het stuk weg voor het Broelhotel betaalt de stad Kortrijk nog 0,5 miljoen euro.

(PVH – foto’s/video TV)

https://www.youtube.com/watch?v=mdbTS6HW7j8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier