Unizo Oostende: “Stadsbestuur luistert te weinig naar ons”

Stijn Van den Abbeele: "Nieuw parkeerbeleid in Oostende is goede aanzet, maar nog onvoldoende." © HH
Redactie KW

Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat het Oostendse stadsbestuur te weinig naar hen luistert over dossiers waar ondernemers bij betrokken zijn. Dat zegt voorzitter van Unizo Oostende Stijn Van den Abbeele.

“Over het vernieuwde parkeerbeleid zijn wij bijvoorbeeld niet gehoord”, zegt Stijn Van den Abbeele. “Wij vinden het een goede aanzet, maar onvoldoende. Ik begrijp wel dat het moeilijk is om in te breken in nog lopende concessies. Maar het nieuwe nachttarief van 5 euro voor de hele nacht in drie parkings is volgens ons nog te duur. ‘s Nachts is er in die parkings toch plaats genoeg.”

“En ook overdag dalen nu in slechts twee ondergrondse parkings de tarieven en zal je per minuut betalen. Dat zou algemeen moeten worden ingevoerd. Onze leden krijgen opmerkingen van klanten over het feit dat in de parkings niet per tijdseenheid wordt betaald. Daar bestaat frustratie over. Wij vragen al lang om daar iets aan te doen. Durf voorloper zijn in België.”

“Over het mobiliteitsplan worden wij wel gehoord, maar inspraak is een decretale verplichting in de procedure. Wij pleiten al jaren voor een kernversterkend beleid, waarbij mensen ook vlot in de kern moeten kunnen geraken. Wij geloven in een nieuwe ringweg om de Torhoutsesteenweg te ontlasten, maar we zijn genuanceerd over de tunnel onder het kruispunt Elisabethlaan-Torhoutsesteenweg. Het zwart punt moet worden weggewerkt, maar we geloven niet dat de mobiliteit op de Torhoutsesteenweg met de tunnel zal verbeteren. En dan is het toch een enorm dure oplossing.”

Winkelstraten

“Wij vragen om niet zomaar een beleid door te voeren, maar eerst eens te luisteren naar de betrokkenen. Wij vragen geen almacht, maar wel om gehoord te worden. Voor de problematiek van de nachtwinkels hebben wij bijvoorbeeld onszelf uitgenodigd”, zegt Stijn Van den Abbeele. “Er is nu wel een regeling gekomen om een afstandsperimeter op te leggen aan nachtwinkels. We pleiten ervoor om die regeling strikt toe te passen van zodra ze op 1 mei in voege gaat.”

“We zijn ook voorstander van eenvormigheid in het uitzicht van de winkelstraten. Met bepaalde elementen in de straatbetegelig zou je een winkelroute kunnen maken die mensen geneigd zijn te volgen. Ook op het bestickeren van leegstaande panden kan nog meer worden ingezet. Het Centrummanagement dat enkele jaren terug in Oostende van start ging, vinden wij een goede aanzet. Er is nog veel werk aan de winkel, maar het kan groeien.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier