The Band of Brothers luistert Wapenstilstand op in Dadizele

© JAN STRAGIER
Redactie KW

De Wapenstilstandsherdenking op woensdag 11 november krijgt in het bedevaartsoord weer een apart luik. The Band of Brothers verzorgt eerst op het British Cemetary in de Beselarestraat een muzikale herdenking en om 12 uur wordt de gemeentelijke hulde in het vroegere stadhuis muzikaal opgeluisterd. Gilbert Bekaert speelt er op een authentieke Engelse ‘clairon’ de Last Post.

Het is al de zesde keer op rij dat dit gelegenheidsensemble, samengesteld uit muzikanten van de Ridder Jans Zonen, dit kleinschalig initiatief herhaalt. “Omdat wij zes jaar geleden met de fanfare niet meer moesten aantreden want er was geen stoet meer met oud-strijders van de basiliek naar het gemeentehuis. Met een vijftal muzikanten speelden wij enkele stukjes op het Engels kerkhof als eerbetoon aan de gesneuvelden.”

“Op aanvraag van het schepencollege deden wij dat ook bij de hulde aan het monument van de oorlogsslachtoffers in de hal van het gemeentehuis”, herinnert zich Domien Bekaert, een van de initiatiefnemers van toen. “Ondertussen is het ensemble geïnteresseerde en meewerkende muzikanten uitgegroeid tot een vijftiental. Ook woensdag 11 november verzorgen wij een herdenkingsmoment op het British Cemetary om 10 uur.”

Maar Gilbert speelt er ook op een authentieke Engelse ‘clairon’ de Last Post. “Ik kreeg verleden jaar op een familiefeest van de Sioen’s – mijn vrouw Magda is een Sioen – de vraag van haar neef Patrick om Il Silentio te spelen op een oude klaroen als teken dat er aan tafel moest gegaan worden. Daarop die melodie spelen kan evenwel niet maar ik stelde voor om het Te Velde te spelen. Achteraf kreeg ik de klaroen in bruikleen omdat ik erop wou spelen bij die herdenking. En die ligt nog altijd bij mij.”

(RBD – foto JS)

Lees meer in De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier