Stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres opent haar deuren

Redactie KW

Na bijna 60 jaar omzwervingen is Bourgogne des Flandres teruggekeerd naar zijn Brugse roots. Dat bier wordt dank zij Anthony Martin opnieuw in Brugge gebrouwen. De gelijknamige stadsbrouwerij in de Karthuizerinnenstraat is voortaan toegankelijk voor het publiek.

Bourgogne des Flandres werd vroeger gebrouwen door de familie Van Houtryve in brouwerij Den Os in de Raamstraat in Brugge. In 1957 sloot Pierre Van Houtryve definitief de deuren van zijn brouwerij. Toch bleef het bier Bourgogne des Flandres bestaan : zoon Michel bracht het paradepaardje van de familie onder bij andere brouwerijen.

Lambiek

In de jaren ’80 kwam het bier uiteindelijk in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij Anthony Martin. Laatstgenoemde bracht het bier terug naar Brugge. Hij kocht in 2012 het voormalig OCMW-gebouw in de Karthuizerinnenstraat en liet in dit historisch pand een nieuwe stadsbrouwerij bouwen.

Op die plek wordt sinds 16 november 2015 opnieuw Bourgogne des Flandres gebrouwen door meesterbrouwers Thomas Vandelanotte (een Bruggeling) en Edward Martin.

De nieuwe Brugse stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres maakt deel uit van de groep John Martin N.V., die 65 exclusieve bieren brouwt o.a. Gordon Finest Beers, Guinness, Martin’s Pale ale, Timmermans en Waterloo. de groep wordt sinds 2004 geleid door Anthony Martin.

Museum

Van dinsdag t/m zondag is de brouwerij toegankelijk voor het publiek. De bezoekers kunnen er de meesterbrouwers aan het werk zien en krijgen in een 40 minuten durende rondleiding interessante weetjes over het brouwproces en de geschiedenis van dit Brugse bier voorgeschoteld. Voor groepen organiseert de brouwerij workshops, waarin aangeleerd wordt hoe je je eigen Bourgogne des Flandres kan blenden.

Info : www.bourgognedesflandres.be. Tickets voor een brouwerijbezoek, inclusief de consumptie van een Bourgogne des Flandres, kosten 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier