Zwemmer Sven Decaesstecker wil vooral genieten op WK in Montreal

Redactie KW

De uit Kortemark afkomstige zwemmer met een beperking Sven Decaesstecker gaat donderdag en zaterdag zijn kans op het WK zwemmen voor mensen met een beperking in het Canadese Montreal.

KW.be schotelde hem, in afwachting van zijn eerste wedstrijd donderdagnamiddag, vijf vraagjes voor.

1. Hoe hooggespannen zijn je verwachtingen? Wat is je doel?

“De verwachtingen zijn uiteraard altijd hoog en mijn doel is altijd om op het podium te staan. Maar voor mezelf wil ik – in tegenstelling tot de Paralympics in Londen vorig jaar – vooral geniéten van de wedstrijd. Ik wil – zoals vroeger – het leuk vinden om mijn 200 meter wisselslag te zwemmen, op de best mogelijke manier, en met het best mogelijk resultaat.”

2. Verliep je voorbereiding in ideale omstandigheden?

“De omstandigheden waren, als ik heel eerlijk ben, minder ideaal dan bij de voorbereiding op Londen. Maar Londen bewees ook dat ideale omstandigheden geen garantie voor succes zijn (hij greep er naast de medailles waarop hij had gemikt, red). Na de Paralympics kende ik een moeilijke periode, want ook de vrees dat ik mijn profstatuut zou verliezen speelde door mijn hoofd. Tijdens de voorbereiding op dit WK hebben we een krachttrainer onder de arm genomen en tijdens de zwemtrainingen opnieuw meer aandacht besteed aan een ruime basis. Ook de ‘taper-periode’, de laatste weken naar de wedstrijd toe, hebben we anders aangepakt, door onder andere veel meer kilometers te zwemmen.”

3. Bevallen Montreal en Canada je als gaststad en -land?

“Montreal is een beetje een mix van Frans en Amerikaans, en dat merk je ook aan de mensen. Alles voorloopt iets minder ‘strak’ dan het zou zijn in pakweg de Verenigde Staten. De organisatie is misschien iets minder professioneel, hoor ik hier en daar, en er is niet echt een algemene gespannen ‘WK-sfeer’, maar dat vind ik best.”

4. Je bent er samen met twee andere Belgische zwemmers. Twee youngsters: ben je voor hen een voorbeeld, een grote broer?

“Ik denk het wel. Ik heb intussen dertien jaar ervaring met internationale wedstrijden. Ik hoop dat ze iets van me opsteken, al probeer ik me vooral op mijn eigen wedstrijd te focussen en minder op mijn rol van ‘mentor’. Ook dat kan voor hen een belangrijke les zijn: dat, eens je hier bent, niets anders meer van belang is dan jezelf, je voorbereiding en je wedstrijd.”

5. Is de Paralympische ontgoocheling intussen doorgespoeld?

“Ja en neen. Ik moet er mij bij neerleggen, het behoort tot het verleden en ik kan er niets meer aan veranderen. Terugblikken op Londen doe ik nog vaak – hier natuurlijk nog meer dan anders – maar ik ben blij dat ik meer en meer inzie welke fouten ik toen gemaakt heb. Anderzijds besef ik wel dat het een enórme kans was die ik daar heb laten liggen om een Paralympische medaille naar huis te brengen. Een kans die ik heel misschien nooit meer opnieuw krijg.”

(FJA)

Een nabeschouwend interview met Sven lees je volgende week vrijdag in De Krant van West-Vlaanderen, edities De Weekbode Torhout en De Zeewacht.

Sven Decaesstecker zwemt in de reeksen op donderdag 15 augustus (200 m wisselslag) en zaterdag 17 augustus (100 m rugslag), zijn wedstrijden kan je volgen viahttp://www.paralympic.org/Events/Montreal2013. De reeksen van de 200 meter wissel worden gezwommen tussen 15 en 15.10 uur onze tijd, de finale rond 23 uur onze tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier