Zulte Waregem dwingt laat gelijkspel af bij aartsrivaal KV Kortrijk

Beide buren waren elk een helft de betere wat leidde tot een niet-onlogische 1-1 met goals van Stijn De Smet en Habib Habibou.

KVK begon aan de derby met zijn typeploeg. Romain Reynaud keerde terug centraal in de defensie ten nadele van Baptiste Martin. Francky Dury koos voor de ploeg die donderdag met 1-2 op Wigan ging winnen.

Kortrijk opende het felst en dwong al na drie minuten een strafschop af toen Junior Malanda De Smet neerlegde in de zestien. Topschutter Ivan Santini nam het geschenk niet in dank aan, al moet gezegd dat Sammy Bossut knap redde. De thuisploeg ging op zijn elan voort, maar raakte in eerste instantie niet veel verder dan kleine kansjes voor Elimane Coulibaly.

Goal en rood De Smet

Op het kwartier besloot Thorgan Hazard aan de overkant op Darren Keet. Gesteund door zijn fanatiek thuispubliek probeerde Kortrijk de versterkte Esseveeverdediging te ontwrichten en dat lukte in de 19de minuut: De Smet rondde mooi voorbereidend werk van Gertjan De Mets af. Kort voor het halfuur ging een goede kopbal van Zarko Tomasevic een metertje naast. Grote kansen vielen nadien aan beide zijden niet meer te noteren in de eerste helft.

De bezoekers kwamen met aanvallender intenties het veld op na de pauze. Dat resulteerde bijna in de gelijkmaker van Habibou, maar hij schoot een voorzet van ex-KVK’er Sven Kums tegen de buitenkant van de paal. Kortrijk wankelde en op de koop toe moest De Smet zich in de 58ste minuut gaan douchen na zijn tweede gele kaart. De held werd dus de antiheld. De bezoekers roken bloed en claimden een penalty voor handspel in grote rechthoek, maar kregen die niet van scheidsrechter Serge Gumienny.

Habibou met verdiende 1-1

De laatste 20 minuten liet Dury zijn team in een nog aanvallender opstelling zoeken naar de gelijkmaker door met Frédéric Duplus een back op te offeren voor spits Raphaël Cacérès. De Kerels verdedigden zich kranig en lieten een drukkend Essevee geen uitgespeelde kansen toe. Op een zeldzaam moment dat de thuisploeg nog eens de neus aan het venster stak, knalde invaller Benito Raman over. Twee minuten voor inrukken nette Habibou van dichtbij dan toch de verdiende 1-1 voor de bezoekers.