Zo’n 1.000 wielerliefhebbers nemen in Waregem afscheid van Armand ‘Mantie’ Desmet

Redactie KW

In de parochiekerk van de Heilige Margareta in Waregem is zaterdagmorgen afscheid genomen van de Waregemse oud-wielrenner Armand ‘Mantie’ Desmet. Heel wat mensen uit het wielerpeloton woonden de dienst bij, o.a. Jef Braeckevelt, Gilbert Desmet, Benoni Beheydt.

De Waregemse oud-renner is vorige week zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. ‘Mantie’ was een trouwe luitenant van Rik Van Looy. Hij begon zijn profcarrière in 1955 en werd de winnaar van de allereerste E3 Prijs in Harelbeke.

Bij de wielerkenners stond Armand Desmet bekend als iemand die weliswaar geen supertalent was, maar toch door zijn ‘grinta’ een heel mooi palmares bijeen wist bijeen te sprokkelen. Hij won o.a. de Ronde van België (1959) en etappes in de Tour, de Vuelta en de Giro. Hij kon behoorlijk klimmen en haalde zo in de grote rondes een aantal keer een mooie plaats in het eindklassement: tweede in Vuelta in 1960 en vijfde in de Ronde van Frankrijk in 1963.

Na zijn profcarrière startte hij zijn samen met zijn echtgenote Denise Vaneeckhoutte een sportwinkel. Hun zoon Tom was in de jaren ’90 ook profrenner.

Onder de vele aanwezigen was een grote delegatie gewezen profrenners zoals Julien Stevens, Jacques Deboevere, Marcel Seynaeve, Roger Putman, Jef Braeckevelt, Gilbert Desmet, Dirk Baert, Benoni Beheydt en Michel Vanderaerden.

Wielermecenas Noël Demeulenaere hield eraan afscheid te nemen van zijn vriend Armand Desmet. Het schepencollege van Waregem was nagenoeg voltallig. Waarnemend burgemeester Rik Soens wist na de dienst nog te vertellen dat er tijdens de sportshow van januari 2013 een postume hulde zal worden gebracht aan Waregems monument Armand, Mentie Desmet.

(LO, foto’s LO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, Sport West, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier