Zico Waeytens geveld door krampen tijdens Ronde van Qatar

Zico Waeytens in vrolijker tijden © BELGA
Redactie KW

Zico Waeytens (Giant-Alpecin) was maandag één van de twee Belgen die mee was in de eerste waaier in de openingsrit van de Ronde van Qatar (2.BC).

Uiteindelijk zou hij niet meesprinten voor de zege en zelfs als 68e finishen, op 9:18 van winnaar Cavendish. “Ik ben ontgoocheld”, zei hij. “Dit was een unieke kans, maar ik had last van krampen en moest zelfs even van de fiets.”

Waeytens was één van de vijf Giant-Alpecin-renners aan de start in Dukhan. Zijn team, geveld door het zware ongeval op trainingsstage in Calpe, kon geen beroep doen op acht fitte renners. Toch toonde Waeytens zich strijdvaardig voor de start. “Ik wil me tonen”, klonk het vastberaden.

En zo geschiedde. Waeytens schoof mee in de eerste waaier, die 1 minuut bonus greep. Toen Waeytens vlak na de eerste tussensprint lek reed, na zo’n 105 kilometer, had hij moeite om terug te komen. “Ik voelde toen al krampen opkomen”, verklaarde hij. “Vervelend. Niet normaal eigenlijk, al na 100 kilometer. Dat is toch even schrikken. Ik denk dat het de combinatie is van de eerste koers aan hoge snelheid in een warmte die we in België toch niet gewoon zijn (het was maandagmiddag 23 graden in Qatar, nvdr.). Dus ik ben wel ontgoocheld. Als je mee bent met zo’n elitegroepje van 20 renners en er wordt afgereden op 15 kilometer van de finish door krampen, dan is dat jammer. Ik wist dat het niet ver meer was, voelde dat het tempo omhoog ging, wou nog aanklampen en hoopte dat de krampen niet volledig in de benen zouden schieten. Helaas kon ik niet verder, ik moest zelfs even van de fiets. Ik denk dat ik wel vijf minuten langs de kant heb gestaan, waar ik moest stretchen.”

“Ik denk dat ik vanavond toch maar wat extra magnesium zal nemen (lacht). Dit is spijtig, maar ik moet vooruitkijken. Morgen is er een nieuwe rit en kans”, besloot Waeytens.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier