Yves Leterme : “De Tour is een mooie droom”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Yves Leterme was een van de mensen die er alles aan deed om de Tour naar Ieper te halen.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Krant van West-Vlaanderen sprak met Yves Leterme en zoon Matthias. “De Tour is een mooie droom van een aantal jaar geleden”, zegt Yves Leterme. “Het eerste contact was in Waregem met Jef Braeckevelt. Dat moet in 2005 of 2006 geweest zijn. Via Jef ontmoette ik Jean-François Pescheux, de parcoursbouwer van de Tour, en daarna ook Tourbaas Christian Preudhomme. Ik heb ook enkele dingen voor hen moeten regelen toen de Tour in Brussel arriveerde. Er zijn regelmatig vragen geweest vanuit de organisatie om enkele dingen te regelen. En ik heb telkens van de gelegenheid gebruik gemaakt om te zeggen dat het toch mooi zou zijn als de Tour naar Ieper zou komen. Er is meteen gezegd: we zullen dat doen, je mag op beide oren slapen, vertrouw ons op ons woord, maar wanneer het zal zijn, weten we nog niet. Dat hing van allerlei andere dingen af. Later zeiden ze op een veldrit in Overijse dat het in de periode 14-18 ging zijn. En toen de start in Engeland bekend raakte, bleek het 2014 te worden.”

“Niet evident voor een stad als Ieper. We zien Antwerpen dat heel zwaar inzet. Net als Luik, het Waalse Gewest, dichter bij ons Hooglede dat in een hoogconjunctuur zat, Middelkerke, Roeselare, Gent in de tijd van Guy Verhofstadt, Brussel als hoofdstad van Europa… Het was niet gemakkelijk om Ieper daartussen te wringen. Daar moesten we rekening mee houden. En dat is gelukt.”

“We voelden ook wel dat we moesten bewijzen dat er iets was en dat we dit konden. Het was belangrijk om te tonen dat we iets konden organiseren. We hebben gemikt op de Vierdaagse van Duinkerke en de Ronde van België. Logistiek een hele operatie met een klein groepje mensen. Zeker in de bestaande omgeving, met wielerclubs die het water al aan de lippen hadden en niet zo happig waren om er iets bij te nemen. Dus hebben vooral Matthias en zijn vrienden dat voor hun rekening genomen. Zo heeft de Tourorganisatie gezien dat dit mogelijk was, dat we een evenement in een centrum van een historische stad als Ieper konden organiseren. En ook belangrijk: zo konden wij ook vaststellen wat er zoal bij komt kijken.”

Had jullie niet liever Ieper als aankomstplaats gezien?

Yves: “Voor supporters is een startplaats toch beter, vind ik. Zeker nu. De start is pas om twee uur. Ik heb al veel Touraankomsten gezien. De coureurs rijden naar de bus en zijn weg. Dan zie je als supporter niets.”

Matthias: “Nu zien ze elke coureur op het startpodium. En dan heb je nog de bussen die op de Grote Markt zullen staan, wat ook een fantastisch spektakel zal zijn. Voor supporters is een startplaats zeker interessanter.”

(TVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier