Yves Lampaert wint eerste etappe in Driedaagse van West-Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

Door zijn ritzege wordt hij meteen ook de nieuwe leider in het klassement.

Na 174,1 kilometer van Brugge naar Harelbeke was de 23-jarige West-Vlaming van Etixx-Quick.Step de snelste van een kopgroep van vijf. Tosh Van der Sande werd tweede, Sander Cordeel derde. Lampaert, vrijdag vierde in de proloog, is ook de nieuwe leider. Hij neemt het geel over van de Rus Anton Vorobyev. Voor tweedejaarsprof Lampaert is het de tweede profzege. Vorig jaar won hij de Arnhem-Veenendaal Classic.

Yves Lampaert wint eerste etappe in Driedaagse van West-Vlaanderen

(Foto Bart)
© VDB

De rit werd gekenmerkt door een lange vlucht met het viertal Gijs Van Hoecke, Gorik Gardeyn, Tim Kerkhof en Alistair Slater. Die kwam na 30 kilometer wedstrijd tot stand. Katusha controleerde voor leider Vorobyev en zorgde ervoor dat de achterstand nooit groter werd dan drie minuten. Na de beklimming van de Oude Kwaremont, na 100 kilometer, smolt alles opnieuw samen. Voor het ingaan van de vier plaatselijke ronden, van elk 9,9 kilometer, vormde zich een kopgroep met Tosh Van der Sande, Yves Lampaert, Sander Cordeel, Alexis Gougeard en Mirko Selvaggi. De vijf trokken de slotronde in met slechts 17 seconden voorsprong op het peloton. De grote groep misrekende zich echter totaal, want tot een massasprint kwam het niet. Yves Lampaert pakte de ritzege en verzekerde zich, mede door de bonificatieseconden, meteen van de gele leiderstrui. Zondag valt het doek over deze driedaagse met de rit tussen Nieuwpoort en Ichtegem over 184,5 kilometer.

Yves Lampaert wint eerste etappe in Driedaagse van West-Vlaanderen

(Foto Belga)
© BELGA

“Het wordt alsmaar mooier”

“We gingen normaal gezien de kaart Gianni Meersman trekken”, reageert de Izegemnaar na afloop. “Bij het ingaan van de plaatselijke ronden wou ik bonificatieseconden nemen en geraakten we plots weg met vijf renners. We kregen niet meer dan 20 seconden, maar de samenwerking tussen ons was echt super. Op het einde spaarde ik mijn krachten wat en kon ik het afmaken. Na een slopende koers ben ik op het einde niet traag en dat toonde ik. Het wordt alsmaar mooier. Wij gaan er met de ploeg alles aan doen om die gele trui nu binnen onze rangen te houden. Ons team is beresterk, ook al zijn we met slechts zeven renners vertrokken. We hebben parcourskennis en die Vlaamse wegen liggen ons nu eenmaal bijzonder goed. Ik verbaas mezelf de laatste weken. Kuurne was al goed en ook de GP Samyn verliep best aardig. Dit treft echter alles. Het mag van mij nog een tijdje duren. Eerst deze klus klaren. Zondag is controleren de boodschap.”

De top 10:

1. Yves Lampaert

2. Tosh Van der Sande

3. Sander Cordeel

4. Alexis Gougeard

5. Mirko Selvaggi

6. Danny Van Poppel

7. Gianni Meersman

8. Roy Jans

9. Rudy Barbier

10. Wesley Kreder

(Belga/JL – foto’s Belga)

De volledige uitslag vind je hieronder.

uitslagdriedaagsewvlharelbeke.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier