Yves Lampaert knap zevende op WK tijdrijden: “Ik heb mezelf onderschat”

© BELGA
Redactie KW

Tony Martin (Etixx-Quick.Step) heeft voor de vierde keer in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden bij de mannen elite veroverd. Yves Lampaert uit Ingelmunster werd knap zevende.

“Ik heb mezelf onderschat”, zei Yves Lampaert woensdag na zijn zevende plaats op het WK tijdrijden in het Qatarese Doha. “Hier ben ik echt heel gelukkig mee. Ik word zevende op een WK. Ongelooflijk. Daar mag ik bijzonder trots op zijn. Dit had ik echt niet verwacht.”

Yves Lampaert knap zevende op WK tijdrijden:
© BELGA

Voor het eerst sinds 2008, toen Stijn Devolder zesde werd in Varese, eindigt er met Lampaert nog eens een Belg in de top tien op het WK tijdrijden. “Het is altijd moeilijk als je vooraf voorspellingen moet doen”, stelde hij. “Als je kijkt naar het deelnemersveld reden er hier toch wel een pak snelle renners. Vooraf doe ik liever niet te veel grote uitspraken, ik leef liever zonder stress naar een kampioenschap toe en zonder mezelf druk op te leggen. Dat is me perfect gelukt.”

Lampaert kende het parcours blindelings na de ploegentijdrit, waar hij goud pakte met zijn team, en dat speelde zeker in zijn voordeel. “En dan is het gewoon ook nog eens een parcours dat me goed ligt, vlak en je kan heel hard rijden, in hetzelfde ritme. Of ik een superdag had? Dat zou ik niet meteen durven zeggen. Met die hitte is het moeilijk om dat in te schatten. Ik kon lang mijn positie aanhouden, mijn wattages waren goed. Maar door de warmte was het toch moeilijk om die aan te houden. Je ziet ze gewoon zakken terwijl je naar de finish rijdt.”

Yves Lampaert knap zevende op WK tijdrijden:
© BELGA

Zevende op een WK, moet Lampaert zich stilaan niet nog meer toeleggen op het tijdrijden? “Ik ben er al mee bezig, en mijn positie op de tijdritfiets moet nog beter, maar de klassiekers blijven mijn prioriteit. Dat is mijn grote liefde en ik ben ervan overtuigd dat ik daar een specialist en een goede renner kan worden. Ik wil me nog wel specialiseren in prologen, maar die lange tijdritten, dat is gewoon een kwestie van stap voor stap opbouwen. Dat komt met de jaren. Het hoofddoel blijft het klassieke werk. En als je kijkt naar Cancellara, die kon het ook combineren. We zien wel hoe het loopt. Ik ben nog jong en kan nog veel stappen zetten.”

Yves Lampaert knap zevende op WK tijdrijden:
© BELGA

Een uitgebreid feestje bouwen kan Lampaert vanavond nog niet, want hij is reserve voor de wegrit. “Klopt, ik mag nog altijd niet vieren. Jammer, maar een klein beetje feest zal er toch zijn. Ik wil vooral eens lekker eten: een goede pizza of een vette hamburger, daar heb ik nu echt eens zin in”, besloot hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier