Xandro Meurisse vervult met glans knechtenrol op EK

Redactie KW

Op het Europees kampioenschap op de weg voor beloften in het Zwitserse Nyon ging het goud net als in de tijdrit naar thuisrijder Stefan Kühn. Xandro Meurisse uit Harelbeke, na het uitvallen van Dieter Bouvry de enige West-Vlaming in de Belgische selectie, vervulde zijn rol in dienst van Tiesj Benoot (6de) en Loïc Vliegen met verve. Zelf finishte hij nog op de 18de plaats.

Een kopgroep, met daarbij de Belg Van Rooy, kleurde de hele wedstrijd. Pas in de laatste ronde werden zij tot de orde geroepen. Het was topfavoriet Kühn die met een aanval op de laatste klim het goud naar zich toehaalde. Xandro Meurisse reed een puike wedstrijd, maar kende wel pech. “Halverwege de wedstrijd reed ik lek en moest ik toch even achtervolgen, omdat ik niet achter de volgwagens mocht terugkeren. Dat kostte ongetwijfeld krachten die ik misschien in het ultieme slot nog had kunnen gebruiken.”

“We reden de perfecte koers met onze ploeg. Toen Kühn wegreed, heb ik samen met de Noren alles uit de kast gehaald om terug te keren. Vervolgens was het nog een gevecht met de Italianen die hun kopman in perfecte positie wilden brengen. Daarna moest ik even bekomen, maar aan de laatste rotonde kon ik weer komen aansluiten. Daarna ben ik op zoek gegaan naar Tiesj om hem te kunnen piloteren. Dat is het enige jammere van vandaag, dat ik dat tikkeltje miste om hem nog naar een eventuele medaille te loodsen. Dat zat er zeker in.”

Woensdag start Meurisse in de Giro Valle d’Aosta. “Vooral de openingsproloog zint me. Die wil ik winnen. Ook de slottijdrit op zondag, die aankomt op een steile helling, moet me liggen. Of ik profrijp ben? Dat kan ikzelf niet zeggen. Het is aan de profploegen om te zeggen dat ze mij profrijp vinden. Hopelijk kan ik als stagiair bij Lotto-Belisol bewijzen dat ik er klaar voor ben. Als dat niet lukt, hoop ik op Topsport Vlaanderen-Baloise of Wanty-Groupe Gobert. Als ik geen prof kan worden, probeer ik er nog een derde jaar met VAB-statuut aan te breien. Ik word volgend seizoen elite zonder contract. Lang mag het niet meer duren, want ik wil verder met mijn leven. Ik heb me niets te verwijten, want ik leef 100 procent voor mijn sport. Kermiskoersen afschuimen is niets voor mij.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier