Wout Van Aert klopt Belgisch kampioen Klaas Vantornout in Zonnebeke

© COGHE GINO
Redactie KW

Met groot overwicht schreef Wout Van Aert de 31ste kasteelcross op zijn naam. Belgisch kampioen Klaas Vantornout eindigde tweede op meer dan een minuut.


© COGHE GINO

Zaterdag trok een massa volk naar het Kasteelpark in Zonnebeke voor de 31ste editie van de Kasteelcross. Vorig jaar waren er ruim 5000 toeschouwers, dit jaar zal dat aantal nog hoger liggen. Er waren dan ook niets dan blije gezichten bij de organiserende club ‘Eendracht maakt macht’. De omloop in het mooie domein lag er prachtig bij in een stralende zon en ook de renners maakten er een sportief kijkstuk van. Er stond echter geen maat op de kroonprins van het Belgische veldrijden Wout Van Aert. Een gemotiveerde Van Aert voerde al in de eerste ronde de forcing en in de tweede ronde vertrok hij solo. Achter hem vormde zich een groepje met Klaas Vantornout, Sven Nys, Tim Merlier, Rob Peeters en Gianni Vermeersch. Een ontketende Van Aert liep steeds verder uit en had aan de meet 1 minuut 20 seconden voorsprong op Belgisch kampioen Klaas Vantornout die de West-Vlaamse kleuren hoog hield. Tim Merlier vervolledigde het podium. Rob Peeters werd vierde voor Sven Nys de winnaar van vorig jaar. De vlug gerecupereerde winnaar had woorden van lof voor de organisatie en vond het een mooie cross. In de toekomst kan hij nog Paul Herygers onttroonen op de erelijst. De parcoursbouwer van dienst won in vijf keer in Zonnebeke. Bij de dames won Mieke Deroo uit Ruddervoorde en bij de juniores deed Belgisch kampioen Eli Yserbyt het op zijn Van Aerts. Met ruime voorsprong behaalde hij zijn 18de zege voor Alex Coolman en Alessio Dhoore.

Wout Van Aert klopt Belgisch kampioen Klaas Vantornout in Zonnebeke


© COGHE GINO

Van Aert: “Ik rijd graag alleen”

“Het was eigenlijk niet mijn intentie om reeds van in de eerste ronde weg te rijden van de rest”, verduidelijkte Wout Van Aert. “Ik wou eens prikken en kijken hoe de benen waren, maar plots had ik een kloof geslagen en zag ik mijn teamgenoten de rest van de groep afstoppen. Ik kon moeilijk aan de remmen trekken en ben dan maar vol door blijven rijden. Of ik hiermee wil bewijzen dat ik tijdens het Belgisch kampioenschap meer kon pakken dan de derde plaats? Neen. Ik was in Erpe-Mere slechts derde en pakte dus naast de driekleur. Ik heb daar gekoerst voor wat ik waard was. Dat doe ik trouwens altijd. Hier of in gelijk welke cross die er nog aankomt kan ik niet meer goedmaken wat ik in Erpe-Mere liet liggen. Het is wel leuk deze wedstrijd ook op mijn palmares te zetten. Ik ben voluit gegaan vandaag. Trouwens de crossen waar met de handrem op wordt gereden, behoren definitief tot het verleden. Koersen is altijd afzien. Ik rijd zeer graag alleen. Liever een lange solo dan met tien man de laatste ronde intrekken. Dat geeft sowieso te veel stress voor mij.”

Wout Van Aert klopt Belgisch kampioen Klaas Vantornout in Zonnebeke


Klaas Vantornhout: “De sterkste heeft gewonnen”

“Als je het deelnemersveld hier bekijkt, mag ik best tevreden zijn met mijn tweede plaats”, vertelde Klaas Vantornhout na afloop. “Ik heb Wout Van Aert enkel maar gezien aan de start. Onmiddellijk daarna was hij gaan vliegen. Ikzelf kreeg af te rekenen met een slechte start. Ik draaide in zowat tiende positie het veld in. Toen ik vooraan aansluiting kreeg, wist ik zelfs niet dat Wout Van Aert al in de aanval reed. De sterkste heeft duidelijk gewonnen vandaag. Er nog naartoe rijden had totaal geen zin meer, want op de lange rechte stukken was van hem geen spoor meer te bekennen. Gaandeweg kreeg ik ook de tijdsverschillen mee en wist ik dat een tweede plaats het hoogst haalbare zou zijn. Ik heb een zeer hectische week achter de rug, maar dat wist ik op voorhand. Na het Belgisch kampioenschap werd ik echt geleefd. Ik had dan ook geen perfecte voorbereiding naar deze cross toe, maar dat neem ik er graag bij als ik deze mooie tricolore trui om mijn schouders zie. In het begin van de Kasteelcross voelde ik pas in het tweede gedeelte dat er nog jus in mijn benen zat. Gelukkig is er dit weekend maar één cross. Ik blijf volgende week in België trainen voor ik naar Hoogerheide afzak. De conditie is goed. Dat toonde ik immers in Erpe-Mere.”

De top 10:

1. Wout Van Aert

2. Klaas Vantornhout

3. Tim Merlier

4. Rob Peeters

5. Sven Nys

6. Gianni Vermeersch

7. Joeri Adams

8. Jens Adams

9. Yannick Peeters

10. Kenneth Van Compernolle

De volledige uitslag vind je hieronder.

(NVZ/Belga – foto’s ZB/Coghe)

Uitslagprofszonnebeke.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier