Wout Poels wint uitgeregende Luik-Bastenaken-Luik

Wout Poels schreef Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. © BELGA
Redactie KW

Wout Poels heeft in helse weersomstandigheden de 102de Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Serge Pauwels eindigde als eerste West-Vlaming op de 99de plaats.

In een grauw en grijs Luik, met temperaturen net boven het vriespunt, klonk om 10u15 het startschot voor de 102e editie van La Doyenne. Op het menu: 11 hellingen en 253 kilometer. Althans, dat was de bedoeling. Door het gure weer in de Ardennen werd de organisatie gedwongen om het parcours tussen kilometer 45 en 75 lichtjes te wijzigen waardoor de totale afstand werd herleid tot 248 kilometer.

Barre weersomstandigheden

De barre weersomstandigheden weerhielden acht vluchters niet om al in de eerste kilometers voor het avontuur te kiezen. Bij die acht ook een Belg: Thomas De Gendt. De renner van Lotto Soudal kreeg het gezelschap van Pavel Brutt (Tinkoff), Alessandro De Marchi (BMC), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Jérémy Roy (FDJ) en Cesare Benedetti (Bora-Argon). Na vijftig kilometer vervolledigde de Noor Vegard Stake Laengen (IAM) het achttal.

Op de Côte de la Roche-aux-Faucons nam Etixx-Quick.Step het commando over. Het hoge tempo van onder andere Pieter Serry smoorde iedere aanval in de kiem, maar op de lastige uitloper was het Carlos Betancur (Movistar) die zijn neus aan het venster stak. Etixx-Quick.Step, sterk vertegenwoordigd in volle finale, panikeerde niet en hield de Colombiaan binnen schot. Op 16 kilometer van het einde werd Betancur weer bij de lurven gevat. In sneltempo ging het richting de laatste 10 kilometer.

Sprint met vier

De Italiaan Diego Rosa (Astana) en de Rus Ilnur Zakarin (Katusha) gooiden hun kaarten op tafel op de Côte de Saint-Nicolas, maar op vijf kilometer van de finish troepte alles wederom samen. Op de gloednieuwe Côte de la Rue Naniot sloegen Albasini, Costa, Poels en Samuel Sanchez een bres. Het kwartet begon met een kleine voorsprong aan de hellende slotkilometers naar Ans en de kloof bleek groot genoeg. Het viertal sprintte om de zege en Poels toonde zich de sterkste voor Albasini en Costa. Sanchez en Zakarin, die nog wegsprong uit de achtervolgende groep, vervolledigden de top vijf.

Het is van 1988 geleden dat een Nederlander Luik-Bastenaken-Luik kon winnen. Toen was Adrie van der Poel de sterkste. Beste Belg in de uitslag zondag was Dylan Teuns (BMC) op een zestiende plaats. Topfavoriet Alejandro Valverde (Movistar) moest passen in de finale en werd 15de.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier