Wielrenster Lieselot Decroix krijgt een ‘leerstoel’ aan de VUB in Brussel

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Lieselot Decroix uit Kuurne, wielrenster bij Lotto Belisol ladies en master in de biomedische wetenschappen, begint aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met de Lotto Science Chair, een leerstoel die zich richt op de recuperatie bij wielrenners en de invloed van inspanning op de hersenen.

Wielrenster Lieselot Decroix gaat aan de slag bij de VUB in Brussel. (Foto a-RN)
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

De leerstoel dient ook als wetenschappelijke ondersteuning voor de wielerploeg Lotto Belisol. Dat maakten Lotto, de VUB en de wielerploeg dinsdag bekend op een persconferentie.

De Kuurnse werd in 2007 op 20-jarige leeftijd elfde op het WK in Stuttgart en reed daarna enkele jaren voor Cervelo. Vorig jaar keerde ze terug naar Lotto Belisol. “Voor mij was het een droom wetenschap en wielrennen te kunnen combineren. Dankzij de Lotto-leerstoel kan ik me nu helemaal richten op de fiets”, zegt Lieselot Decroix.

Jaarlijkse investering van 45.000 euro

De Nationale Loterij investeert 45.000 euro per jaar in de leerstoel, die de kloof tussen de wetenschappelijke informatie en de sportieve praktijk moet verkleinen. “De studie naar de limieten van vermoeidheid is belangrijk voor topsport, maar ook voor beweging in het algemeen”, beklemtoont professor inspanningsfysiologie Romain Meeusen.

Het onderzoek richt zich behalve op de verbetering van recuperatie bij wielrenners via nutritionele interventie ook op de invloed van de inspanning op het functioneren van de hersenen. Zo kan bijvoorbeeld een antwoord komen op de vraag of het grote aantal valpartijen in het peloton iets te maken heeft met een afgenomen concentratie op het einde van de wedstrijd.

Naast de persconferentie vonden in de VUB ook fysieke en cognitieve tests plaats voor de Lotto Belisol ProTour-ploeg.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier