Wielrenster Ann-Sophie Duyck uit Hulste legt zichzelf geen druk op voor EK in Plumelec

14/09/16 om 20:59 - Bijgewerkt om 20:59

"In Rio werkte het niet om mezelf druk op te leggen, dus ik probeer het gewoon weer zoals in Ponferrada in 2014: gewoon 'doen', kalm blijven in het hoofd en zien waar we uitkomen", aldus Ann-Sophie Duyck woensdag op een persconferentie in aanloop naar het EK in Plumelec.

Wielrenster Ann-Sophie Duyck uit Hulste legt zichzelf geen druk op voor EK in Plumelec

© REUTERS

Drievoudig nationaal kampioene tijdrijden Ann-Sophie Duyck stelde teleur op Olympische Spelen in Rio met een 23e plaats op 25 deelneemsters. Het jaar voordien werd ze op het WK in Richmond nog negende, ondanks ziekte op de dag zelf, en in 2014 werd ze in Ponferrada, verrassend vijfde, haar doorbraak bij het grote publiek en beste resultaat op een WK. "Ik moest in Rio scoren en heb dat niet gedaan, dus dat was een serieuze opdoffer", verklaarde Duyck woensdag op een persmoment met de Belgische selectie op het EK in Plumelec.

"Er is niet één oorzaak voor mijn falen in Rio. Het was gewoon een samengaan van verschillende factoren. Ik had mezelf heel veel druk opgelegd, wilde niets aan het toeval overlaten, heb er echt hard naar toegeleefd. Die druk gaf me geen 'boost' tijdens de tijdrit zelf, maar werkte me tegen. Ik wist dat ik niet goed bezig was onderweg. Dat voelde ik en merkte ik ook aan mijn hartslagwaarden. Niet alleen stress was de oorzaak, ook andere zaken, binnen mijn entourage, maar daar wil ik niet over uitweiden. Het is niet dat ik altijd faal op momenten dat ik er moet staan. Twijfel hoort bij topsport, je stelt jezelf altijd in vraag. Ik weet dat er druk is op tornooien, maar ik kan daar mee om en ik moet niet doemdenken nu er een EK is. Alleen topsport is geen 1+1, geen rekensommetje waar je alles kan voorspellen. Er komt veel bij kijken, de puzzel moet net op één dag samenvallen en dat lukt niet altijd."

Sterk deelnemersveld bij de vrouwen

Terwijl het deelnemersveld bij de mannen elite vrij zwak is, is dat bij de vrouwen minder het geval. "Voor de vrouwen is dit een hoog aangesproken tornooi. Logisch, wij rijden ons niet vaak in de kijker. Op zulke kampioenschappen krijgen we eindelijk wat aandacht en dat zorgt voor een mooi deelnemersveld. We kunnen ons hier in de kijker rijden."

Wielrenster Ann-Sophie Duyck uit Hulste legt zichzelf geen druk op voor EK in Plumelec

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Duyck werd afgelopen zondag nog zevende op de Chrono Champenois, die ze vorig jaar won. "Het was een degelijke tijdrit", zegt ze daarover. "Ik was eigenlijk vooral tevreden dat ik het goede ritme terug te pakken had, zeker na Rio. Dat was een ongelukkige ervaring en dan begin je toch een beetje te twijfelen aan jezelf. Het deed deugd om er weer goed te rijden. Ik won niet, maar de bezetting was er zondag van WK-niveau, dus de uitslag stemt me tevreden. Wat ik vrijdag wil als resultaat in de tijdrit? Zoals ik al zei, ga il me niet vastpinnen op een resultaat, we zien wel waar we eindigen."

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!