Wielrenner Guillaume Van Keirsbulck veroordeeld voor dronken aanrijding

© BELGA
Redactie KW

Wielrenner Guillaume Van Keirsbulck (25) is in de Brugse politierechtbank veroordeeld tot een geldboete van 1.200 euro en 30 dagen rijverbod voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Knokke. Met 1,81 promille in zijn bloed ramde hij enkele boompjes en een verkeerspaal.

Het was zondag 30 augustus kort voor 6 uur toen getuigen zagen hoe de nu 25-jarige wielrenner de Kitsch Club in het casino van Knokke verliet. Van Keirsbulck en drie kameraden stapten in zijn Audi RS6 Avant – 580 pk onder de motorkap en een kostprijs van om en bij de 110.000 euro. Nog geen twee kilometer verderop liep het fout.

“Het was hard aan het onweren. Op het rondpunt trok ik op. Echt niet rap, maar door het water op de weg sloeg de auto weg. Ik probeerde mijn stuur nog tevergeefs over te halen. Ik ramde een verkeerspaal en twee boompjes”, zei Van Keirsbulck toen over het ongeval. Zelf had de wielrenner van Etixx-Quick Step de dronken aanrijding liever stilgehouden, maar dat lukte niet. Door de commotie hing zijn contractverlenging bij de troepen van Patrick Lefevre lange tijd aan een zijden draadje. Uiteindelijk mocht hij toch zijn handtekening zetten onder een nieuw contract.

Moeilijke periode

Van Keirsbulck kwam zelf niet opdagen in de politierechtbank en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. “Mijn cliënt zat toen in een moeilijke periode met medische problemen”, pleitte zijn advocaat. “In die tijd had zijn vriendin hun relatie ook stopgezet. Hij liet zich wat op sleeptouw nemen door enkele vrienden en liet zich wat gaan. Ik wil wel benadrukken dat hij zich niet dronken voelde en wel nog in staat was om te rijden. De intoxicatie wordt zeker niet betwist, maar de tekenen van dronkenschap waren miniem. Mijn cliënt kon nog op een rechte lijn lopen en de alcoholgeur was beperkt. Het ongeval was niet te wijten aan alcohol, maar wel aan het plotse onweer.”

De politierechter twijfelde aan het verhaal van de aquaplaning en wou het belang van de intoxicatie, 1,81 promille, niet minimaliseren. “Was het echt niet mogelijk om iemand anders te laten rijden? Hij reed wel tegen twee bomen, een verkeersbord en een verlichtingspaal”, vroeg de politierechter zich openlijk af. De wielrenner kreeg een geldboete opgelegd van 1.200 euro, waarvan de helft effectief en 30 dagen rijverbod.

(MM – Foto a-Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier