Wielerman Roland Vyvey uit Middelkerke plots overleden

13/04/17 om 14:00 - Bijgewerkt om 13:59

De stichter van de Middelkerkse fanclub van Tom Boonen zag zondag nog de laatste koers van zijn idool.

Wielerman Roland Vyvey uit Middelkerke plots overleden

Roland Vyvey uit Middelkerke, die intussen naar Rumbeke was uitgeweken, ademde koers. Hij richtte in 2002 een fanclub van Tom Boonen op in Café Wembley van Jan Vandamme.

Een halve eeuw geleden koerste hij zelf ook even, maar zijn Bourgondische constructie en dito levenswandel strookten daar niet mee. Naderhand runde hij in Middelkerke het wielercafé De Gouden Leeuw tot het gebouw met de grond gelijk werd gemaakt. Tussendoor woonde Roland nogal wat koersen bij in binnen- en buitenland, aanwezigheden die hij lardeerde met het nemen van mooie actiefoto's; die hij - met mooie landschappen op de achtergrond - een kunstig accent gaf. Jammer dat hij daar veel te vroeg mee ophield. In die mooie dagen leerde hij veel coureurs kennen, in het bijzonder André Boonen, die toen nog niet bekend stond als de vader van Tom, met wie hij een bijzondere band had vanaf het moment dat hij in 1982 de ultieme Harelbeke-Poperinge-Harelbeke won.

Van Toms opkomst werd Roland Vyvey als één van de eersten op de hoogte gebracht. Dat schiep een band die Roland almaar meer wilde aanhalen. Hoe kon hij dat beter voor mekaar krijgen dan met het in leven roepen van een supportersclub? "Ik was inderdaad de créateur-fondateur, maar Jan Vandamme was een dierbare partner in dit verhaal", lichtte Roland onlangs nog toe. "Na Toms overstap van US Postal naar Quick.Step in 2002-2003 werd uit een ruime selectie ten slotte Jans café Wembley verkozen."

WK in Madrid

"Absoluut hoogtepunt was de wereldtitel van Tom in 2005 in Madrid, waar we met de fanclub au grand complet aanwezig waren", mijmerde Roland. "Ook de jaarlijkse passage aan het Bois de Wallers ontlokte deliriums. Toms meeste overwinningen werden 15 jaar lang vereeuwigd met een gepersonaliseerde fles champagne, die vlot van de hand ging en waarvan de opbrengst besteed werd aan één of ander goed doel."

Zondag was er met Roubaix de laatste officiële koers van Tom en daar was Roland nog bij. Normaal was hij ook van plan om op 29 april aanwezig te zijn op de officieuze afscheidskoers in Mol, maar zover is het dus niet gekomen. Roland Vyvey overleed deze week plots en wordt vrijdag al begraven.

(BC/FV)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!