WestSprinter van de Week: Mathias Vandenborre

© VDB VDB
Tom Vandenbussche

Nieuweling Mathias Vandenborre uit Ingelmunster is samen met Alex Vandenbulcke de revelatie van het seizoensbegin in zijn categorie. De Ingelmunsternaar van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare won dit jaar al twee wedstrijden (Edewalle en Damme) en was afgelopen weekend goed voor zijn eerste podiumplaats in een interclub, de Katjeskoers.

1. Wat deed die podiumplaats in de nieuwelingenwedstrijd van Gent-Wevelgem met jou?

“Ik was al enorm blij met mijn selectie. Het was immers mijn eerste Beker van België-wegwedstrijd ooit als nieuweling. Een unieke ervaring dus. Toen ik derde was geworden, duurde het eventjes voor ik dat besefte, in zo’n mooie wedstrijd als Gent-Wevelgem. Vorig jaar kende ik ook een goeie seizoenstart, maar midden maart stond ik noodgedwongen aan de kant door een blessure. In oktober brak ik mijn sleutelbeen en toch was ik vastbesloten om sterker terug te keren. Ik ben heel tevreden met mijn conditie nu. Van de zeven wedstrijden waar ik aan deelnam, stond ik vier keer op het podium. “

“Ik had trouwens mijn pépé, Jaak Soenens, beloofd dat ik ooit eens een koers ging winnen voor hem. Ik rijd momenteel ook met #RideForPeter op m’n kader. Peter (Peter Windels, papa van Angelo en Lindsay, red.) stierf op Kerstmis vorig jaar op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval en dat kwam bijzonder hard aan. Hij kon me ongelofelijk motiveren. Ik ben zeker dat hij enorm trots op me zou zijn als hij me nu bezig zou zien.”

“Ik wil ook een woordje van dank richten naar de trainers, verzorgers, ploegleiders, mecaniciens, ploegmaats, enz. van mijn ploeg Cycling Team Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare voor hun ondersteuning en hun begeleiding. Ik wens ook mijn ouders, zus, vriendin, familie, vrienden en supporters te bedanken. Het doet enorm veel deugd te weten dat er zoveel mensen in mij geloven.”

2. Volgens clubtrainer Arne Wallays kun jeéén km enorm snel rijden. Hoe snel?

“In de Katjeskoers was mijn maximum snelheid 64,4 km per uur. Volgens mijn Mio haalden we in Damme zelfs een maximum snelheid van 77 km per uur. Bijna niet te geloven, maar er was daar enorm veel wind en in de stroken waar we de wind in de rug hadden, reden we echt wel heel snel.”

3. Is de eindwinst in WestSprint een doel voor jou?

“Het doet enorm veel deugd om je naam bovenaan het klassement te zien. Het is niet echt een doel op zich, maar het zou wel heel erg mooi zijn om hoog te eindigen in Westsprint.”

4. Wie is je favoriete West-Vlaamse prof?

“Yves Lampaert natuurlijk. Hij woont ook in Ingelmunster. Ik ben ook fan van Jelle Wallays, omdat hij peter is van onze ploeg.”

5. Met welke knappe dame zou je wel eens een fietstochtje willen maken?

(lacht) “Met mijn vriendin Yannia natuurlijk.”