WestSprinter van de Week: Mathias Declercq

Matthias Declercq viert zijn overwinning in Zonnebeke met zijn supporters. (Foto ZB)
Stijn Moerman

Afgelopen zaterdag was het eindelijk raak voor Mathias Declercq (17) uit Veurne. De eerstejaarsjunior van Zannata-Galloo CT Menen toonde zich in Zonnebeke de sterkste van een selecte kopgroep. Een opsteker nadat hij sinds juni grossiert in de ereplaatsen.

1. Was je overwinning in Zonnebeke terecht? “Ik denk wel dat de zege terecht was. Na een moeilijke seizoensstart reed ik de voorbije zomer een aantal ereplaatsen bijeen. Enkel die overwinning ontbrak nog en in Zonnebeke is het eindelijk gelukt.”

2. Je kende een iets moeilijkere aanpassing aan de juniores dan verwacht. Hoe kwam dat? “Ik heb hier niet echt een verklaring voor. De conditie was niet top en ook het karakter van de juniorenwedstrijden (zwaardere omlopen, internationaal deelnemersveld…) speelden mij wat parten in het begin.”

3. Je bent momenteel de beste eerstejaars in de tussenstand van WestSprint. Maakt dat van jou de topfavoriet voor 2018? “Ik denk niet dat ik volgend jaar topfavoriet ben voor de eindzege in WestSprint. Hiervoor zal ik volgend jaar nog wat sterker moeten zijn om ook in de UCI-wedstrijden punten te scoren.”

4. Wie is je favoriete West-Vlaamse prof? “Tom Devriendt, net als ik afkomstig uit Veurne. Ik vind hem bovendien een sympathieke renner.”

5. Met welke knappe dame zou je wel eens een fietstochtje willen maken? “Geef mij maar een tochtje met mijn vriendin, Anse Debaere.”