Vermeulen vecht terug na open scheenbeenbreuk

Robban Vermeulen, hier links naast Vito Braet en Arne Janssens, hoopt op het einde van het seizoen terug mee te strijden voor de podiumplaatsen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor eerstejaarsjunior Robban Vermeulen kon het wielerseizoen niet slechter beginnen. Door een zware val op stage ligt de 16-jarige Koksijdenaar met een open scheenbeenbreuk in de lappenmand. “Ik kan ondertussen weer normaal trainen en mag begin juli beginnen koersen.”

“Ik probeerde die bocht nog te nemen, maar schoof onderuit en kwam met mijn linkerscheenbeen tegen de vangrail terecht”

14 februari 2018 zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van Robban Vermeulen en daar zit Valentijn voor niets tussen. Op stage in Benicassim maakte de renner van Meubelen Gaverzicht-Glascentra aan bijna 60 kilometer per uur een ware doodsmak. “In het begin van een afdaling merkte ik onmiddellijk dat ik helemaal geen remkracht meer had in mijn achterrem. Ik probeerde die bocht nog te nemen, maar schoof onderuit en kwam met mijn linkerscheenbeen tegen de vangrail terecht.”

Als een echte wielrenner probeerde de Koksijdenaar nog recht te staan. “Ik wilde natuurlijk rechtkruipen, tot ik zag dat mijn been scheef stond. Dan ben ik toch maar blijven liggen (lacht). De mecanicien had trouwens de dag ervoor nog aan mijn fiets gewerkt. Waarschijnlijk is het probleem met die rem dan ontstaan, maar ik verwijt hem niks. Zulke dingen gebeuren. Ik besef wel dat het veel erger kon aflopen.”

Revalidatie

Een Spaans ziekenhuis is sowieso geen pretje, zeker niet voor een delicate operatie. Door getalm in een openbaar ziekenhuis werd Vermeulen pas twee dagen later in een privékliniek geopereerd. “Die operatie moet toch goed gelukt zijn. Al hebben ze me in België nog eens moeten opereren toen er een botsplinter door mijn been stak.”

“Mijn ouders zijn allebei kinesist, ik ben in goede handen”

Amper tweeënhalve maand na de crash begon de eerstejaarsjunior voorzichtig opnieuw te fietsen. “De eerste keer was binnen op mijn vaste rollen, want ik kon met mijn voet nog niet in en uit mijn klikpedalen. Ik kan ondertussen wel weer normaal trainen en zat al een tiental keer op de fiets.” De positieve ingesteldheid van de jonge renner is erg opmerkelijk te noemen. “Ginder in Spanje heb ik mij wel afgevraagd of het nog zou goed komen. Nu heb ik er wel vertrouwen in. Mijn ouders zijn allebei kinesist trouwens, ik ben dus in goede handen.”

Comeback in juli

In principe komt Robban Vermeulen vanaf begin juli terug in competitie uit. “Ik kijk er al naar uit om weer in het peloton te zitten. In het begin zal ik natuurlijk vooral de koersen moeten uitrijden en moet ik nog niet denken aan de top tien. Mijn conditie valt wel goed mee op dit moment, zelfs na acht weken antibiotica.” Voor komend najaar durft de junior zich wel al voorzichtige doelen te stellen. “Als de conditie het toelaat, zou ik toch nog een paar grote koersen uit de Beker van België of interclubs willen meepikken. Op het einde van het seizoen hoop ik toch om ook nog eens podium te rijden. Ik zal alleszins een stuk frisser zitten dan de rest.”

“De ploegleiders sturen sporadisch een berichtje, maar ik krijg vooral veel steun van mijn ploegmaten”

Als nieuwkomer bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT was het verre van evident om onmiddellijk met een gruwelijke blessure aan de kant te staan. “De ploegleiders sturen sporadisch een berichtje, maar ik krijg vooral veel steun van mijn ploegmaten. We zijn ook gaan kijken naar het PK in De Haan, het deed deugd om hen daar terug te zien. In Spanje is mijn oude ploegleider van bij SPIE trouwens bij me gebleven. Koen Feys werkt tegenwoordig met de nieuwelingen van Gaverzicht en was daardoor ook op de stage. Het is erg tof dat Koen me zo heeft gesteund.” (ACL)