Stavelenaar Gauthier Vandevyvere koerst zondag in Haringe

Gauthier Vandevyvere reed de voorbije weken met een goed gevoel rond. © VDB
Redactie KW

Zondag mogen de beloften en eliterenners zonder contract zich weer opmaken voor de traditionele kermiskoers in Haringe, een afgelegen dorpje tegen de Franse grens. Ook Gauthier Vandevyvere uit het nabije Stavele zal er starten. En als renner van de streek weet hij maar al te goed waar hij zich aan mag verwachten. “De wind zal in principe de koers voor een groot deel bepalen.”

Gauthier Vandevyvere mag zondag eens een wedstrijd rijden op amper vijf kilometer van zijn deur. Een thuiskoers en een extra motivatie, zou je denken, maar bij de renner uit het nabijgelegen Stavele roept dit niet echt speciale gevoelens op.

“Het seizoen is nog maar begonnen. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog naar mijn beste vorm zal toegroeien”

“Het is vooral gemakkelijk, omdat ik dan geen lange autorit voor de boeg heb en alles rustig aan kan doen”, lacht de derdejaarsbelofte. “Nu, ik vind het wel een mooie wedstrijd en het is altijd leuk om eens voor eigen volk te kunnen rijden, maar voor extra stress zorgt dat niet. En de motivatie is sowieso aanwezig. Ik geef altijd het beste van mezelf!”

Maar de hardrijder van het Home Solution-Soenens Cycling Team weet natuurlijk wel waar hij zich mag aan verwachten. “De wind zal veel bepalen. Twee jaar geleden kregen we oorlog van bij de start door de felle wind. En geloof me maar, het waait hier altijd hard…. “

Moeilijk met stage

“Enkel vorig jaar was het uitzonderlijk windstil en we kregen dan ook een heel gesloten wedstrijd. Geef me dan maar waaiers, dan kunnen de sterke mannen het onder elkaar uitvechten. En ik hoop dat ik er in dat geval nog zal bijzijn.”

De 20-jarige Stavelenaar is alvast degelijk aan het seizoen begonnen. Zowel op zijn clubkampioenschap in Izegem als in de kermiskoers van Maldegem reed hij met een goed gevoel rond.

“Door mijn examens in januari kon ik niet zoveel trainen en sinds februari moet ik stage lopen voor school”

“Toch wel een kleine verrassing”, knikt Vandevyvere. “Door mijn examens in januari kon ik niet zoveel trainen en sinds februari moet ik stage lopen voor school. Dat betekent dus dat ik me moet beperken tot ‘s avonds op de rollen rijden. Niet ideaal en ik sta ook nog niet op mijn scherpst, maar ik denk niet dat dat veel kwaad kan. Zeker niet in de weersomstandigheden van de afgelopen weken. Bovendien is het seizoen nog lang, hé. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog naar mijn beste vorm zal toegroeien.”

“Ik zou heel graag Parijs-Roubaix eens kunnen rijden dit jaar. Die koers heeft toch iets heroïsch en ik doe er alles aan om daar in een optimale conditie aan de start te verschijnen. Ik maak dit seizoen dan wel deel uit van een hele sterke ploeg en de plaatsjes zullen duur zijn. Maar dat beschouw ik zeker niet als een nadeel. Integendeel! Het is aan mij om te bewijzen dat ik er klaar voor ben”, besluit Vandevyvere. (BVS)