Stan Dewulf is profrijp (maar dat was hij vorig seizoen eigenlijk ook al)

Stan Dewulf, voor aanvang van het seizoen in zijn Westhoek, won vorig weekend twee ritten in het Triptyque des Monts et Châteaux, een internationaal gereputeerde rittenkoers voor beloften op de UCI-kalender. (Foto MDP)
Tom Vandenbussche

Eind vorig jaar kon Stan Dewulf (20) al bij drie ploegen zijn eerste profcontract ondertekenen, maar de Stavelse universiteitsstudent besloot finaal om nog een derde campagne bij de beloften af te werken. Afgelopen weekend zette de Stavelenaar in de internationaal sterk bezette Triptyque des Monts et Châteaux de puntjes nogmaals op de i. “Ja, Stan wordt sowieso prof in 2019”, trapt Wesley Van Speybroeck, zijn ploegleider bij Lotto-Soudal U23, een open deur in.

In maart moesten we in de uitslagen nochtans ver zoeken om Stan Dewulf terug te vinden. “Maar hij verrichte tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen dan ook heel wat werk in dienst van de ploeg”, merkt Van Speybroeck meteen op. “Werk dat door de meeste mensen niet gezien wordt. Bovendien was Stan ook even buiten strijd door ziekte. Hij heeft echter nooit gepanikeerd. Vorig weekend toonde ons dat hij klaar is voor zijn eerste belangrijke afspraken van 2018.”

“Ik vergelijk Stan met Yves Lampaert”

“Net als vorig jaar wil Stan er in de Tour de Bretagne staan. Vorig jaar werd hij daar derde in de eindstand, nadat hij in twee ritten al net naast de overwinning had gegrepen. In de zware slotetappe werd hij ook nog eens derde, terwijl hij in de finale zelfs iets te veel koers had gemaakt. Dat zegt genoeg, hé. Als je dat als tweedejaarsbelofte kunt, tussen profs van Androni, Fortuneo, Roubaix en Auber. Ik vond dat Stan daar niet veel moest onderdoen voor bekende renners als Elie Gesbert.”

Naar de WorldTour

Dat Dewulf de overstap naar de profs maakt, is enkel een kwestie van tijd. Volgend seizoen dus. “Wie daar nog aan twijfelt…”, lacht Van Speybroeck. “Stan wordt sowieso prof in 2019. Ik vermoed dat er genoeg ploegen hem zullen willen. Aan de start van de Ronde van Vlaanderen sprak ik nog met enkele teams. Zijn naam gaat over de lippen…”

Stan Dewulf is profrijp (maar dat was hij vorig seizoen eigenlijk ook al)
© VDB

“Al in 2016, tijdens zijn eerste jaar bij de beloften, hebben we gezegd dat Stan een jongen voor de WorldTour is. Hij kan echter even goed beslissen om eerst twee jaar bij Sport Vlaanderen-Baloise te rijden, als opstapje. Die keuze moet hij zelf maken. Maar het lijkt me logisch dat wij hem vanuit de ploeg het liefst naar Lotto-Soudal zien doorstromen. Dat is altijd ons doel, hé. Ons budget wordt op basis daarvan bepaald. En voor een type renner als Stan moet er altijd plaats zijn.”

Stap voor stap

Van Speybroeck maakt de vergelijking met Yves Lampaert. “Ik had Yves vier jaar onder mijn hoede bij de Tieltse Renners en Soenens. In Stan herken ik veel van hem terug. Stap voor stap groeien, goed in de Vlaamse Ardennen, prima tijdrijder, indrukwekkend in dienst van Harm Vanhoucke tijdens de Tour d’Alsace waarbij hij toch drie cols overleefde… Ja, het ziet er goed uit voor Stan.”

“Vanuit de ploeg zien wij hem het liefst naar Lotto-Soudal doorstromen. Ons budget wordt op basis daarvan bepaald, hé”

Stan Dewulf is profrijp (maar dat was hij vorig seizoen eigenlijk ook al)
© VDB

Zondag rijdt Dewulf de Ronde van Vlaanderen met de nationale ploeg. Daarna volgt de ZLM Tour.