Regelmatigheidsproef Briek Schotte bundelt vier junioreswedstrijden in Tielt, Dentergem en Kanegem

Redactie KW

De Poelbergkoers in Tielt van zondag fungeert weer als openingsmanche van de regelmatigheidsproef Briek Schotte, die dit seizoen vier regionale wedstrijden voor juniores omvat.

Wielervereniging Over de Statie Tielt van Frans De Maeght bundelt net als vorig jaar de krachten met Sport- en Feestkomitee De Zwaluw Dentergem van Tony Vandemaele en de Kanegemse Wielervrienden van Franky De Coninck. Na de Poelbergkoers in Tielt volgen op zaterdag 14 juli Dentergemkoers, op zondag 22 juli Kanegemkoers en op zondag 19 augustus de Bedevaartkoers in Tielt.

“Je moet aan drie van de vier koersen deelnemen om mee te tellen voor het eindklassement”

“We zijn aan de tweede editie van onze regelmatigheidsproef toe”, vertelt Frans De Maeght. “Omdat we in 2016 in onze tweede wedstrijd, de Bedevaartskoers, weinig deelnemers hadden, staken we de koppen bij elkaar. Toen we de Kanegemse organisatoren contacteerden, telden we al drie wedstrijden. En heel toevallig kwam ik ook in contact met Tony Vandemaele. Dentergem bleek ook meteen bereid om in ons project te stappen. Op de vergadering van Wielerbond Vlaanderen afdeling West-Vlaanderen in januari 2017 zagen we dat er nog een junioreskoers in Schuiferskapelle op de rol stond. Ook die mensen maakten uiteindelijk deel uit van onze regelmatigheidsproef. Dit seizoen zijn ze er niet meer bij, omdat ze overgestapt zijn naar een wedstrijd voor beloften.”

Familie Schotte vereerd

“Voor onze regelmatigheidsproef moesten we ook nog een naam vinden. Briek Schotte leek ons een ideaal alternatief. Die naam heeft uitstraling, maar we moesten uiteraard nog toestemming krijgen van de familie. Uiteindelijk ben ik bij de zoon van Briek, die onder meer in Dubai werkt, terechtgekomen. Hij was heel vereerd met ons voorstel.”

De regelmatigheidsproef Briek Schotte was meteen een schot in de roos. “We kregen heel veel deelnemers aan de start, maar slechts een beperkt aantal kwam in aanmerking voor het eindklassement. Je moest namelijk alle wedstrijden aansnijden. Dit seizoen is de voorwaarde dat je aan drie van de vier koersen deelneemt. We hopen een vaste waarde te worden in het junioreswielrennen. Nieuwe organisaties zijn welkom, maar in onze regio zien we wel niet meteen nog junioreskoersen. Nu, met vier wedstrijden zitten we momenteel goed”, aldus Frans De Maeght.

Punten en prijzen

Elke renner ontvangt per deelname tien startpunten. De winnaar krijgt 40 punten, de tweede 39 tot de 40ste renner, die 1 punt krijgt. Het algemene klassement wordt opgesteld door optelling van de behaalde punten (deelname- en klassementspunten).

Er zijn 15 geldprijzen. De winnaar ontvangt 80 euro, de tweede 70 euro, de derde 60 euro, de vierde 50 euro, de vijfde 40 euro, de zesde 30 euro, de zevende 20 euro tot en met de 15de plaats.

“We zijn er fier op dat een reeks grote namen op onze erelijst staat. Zo zien wij dat onze wedstrijden een uitdaging en leerschool zijn voor jong wielertalent”

De Poelbergkoers, de bekende wedstrijd van Over de Statie, de Poelbergvrienden en de Koninklijke Tieltse Sportclub, vindt voor de 14de keer plaats. De afstand bedraagt 87 kilometer, verdeeld over 14 ronden van 6,22 kilometer.

Sinds 2013 loopt het parcours niet meer over de Poelberg, maar wel over de flanken. Het peloton rijdt na de start aan de Wakkensesteenweg ter hoogte van café Belle Vue over de Putterijstraat, Dentergemstraat, Mankemerriestraat naar de Dentergemstraat, Ventweg Zuiderring en Wakkensesteenweg, waar de finish ter hoogte van huisnummer 30 ligt.

Mooi deelnemersveld

“We hopen weer op een mooi deelnemersveld”, zegt Frans De Maeght. “We zijn er fier op dat een reeks grote namen op onze erelijst staat. Zo zien wij dat onze wedstrijden een uitdaging en leerschool zijn voor jong wielertalent.” Sep Vanmarcke won in het verleden twee keer de Poelbergkoers. Jelle Wallays, Eliot Lietaer, Yves Lampaert, Jonas Viaene en Miel Pyfferoen staan eveneens op de erelijst.

In 2017 was Andreas Leknessund aan het feest. De Noor kroonde zich dat seizoen nog tot kampioen van zijn land op de weg en Europees kampioen in het tijdrijden, won de Tour du Pays de Vaud in Zwitserland en werd tweede in de eindstand van de Trophée Centre Morbihan in Frankrijk en Course de la Paix in Tsjechië. Wie mag dit seizoen zijn naam toevoegen aan deze indrukwekkende erelijst van de Poelbergkoers?