Ramses Debruyne heeft grote stap voorwaarts gezet

Ramses Debruyne tijdens het PK tijdrijden in Ruddervoorde. "Ik wil nu vooral in de Topcompetitie een rol spelen." (Foto Coghe) © VDB
Redactie KW

Ramses Debruyne (15) heeft al een uitmuntend seizoen achter de rug met heel wat ereplaatsen. Hij mocht ook al zijn eerste zege aan zijn palmares toevoegen. Op paasmaandag was hij in Ledegem de snelste.

“Ik mag inderdaad wel spreken van een topseizoen tot nu toe”, opent Debruyne. “Ik had wel gehoopt en enigszins gedacht dat ik een sprong zou maken tegenover vorig jaar, maar dat ik zoveel beter zou zijn, had ik zeker niet verwacht. Ik koers per slot van rekening nog niet zo lang, nu is het pas mijn derde seizoen.” Ramses verzamelde dit seizoen al ereplaatsen bij de vleet, zoals een derde plaats in Dottenijs, Escanaffles en Werken en hij wist in Ledegem zelfs de overwinning mee te pikken.

“Stiekem hoop ik op een selectie voor de Ronde van Oostenrijk, die bekend staat als een heel lastige koers”

Ook in het zwaardere werk wist hij al zijn mannetje te staan. Zo werd hij vierde in de Petit Arden Challenge in Chaumont en vierde in de Topcompetitiewedstrijd in Vézin. Ook de Himmelfart Tour in Denemarken en de Tour de la Basse Meuse werkte hij al met succes af. “In Denemarken eindigden de eerste etappes allemaal op een massasprint, wat niet echt mijn ding is. In de laatste rit, de koninginnenrit, heb ik dit wel ruimschoots goedgemaakt. Ik werd er negende in een lastige etappe met heel wat hoogtemeters en kon me daardoor ook als negende in het algemene klassement plaatsen. In de Tour de la Basse Meuse was de laatste dag opnieuw de beste voor mij, ik kwam er aan in een klein pelotonnetje dat net na de kopgroep finishte. In het algemene klassement werd ik zo tiende. Dit waren allebei wedstrijden waaraan ik een heel goed gevoel heb overgehouden. Het waren ook de eerste twee rittenkoersen uit mijn carrière en doen allebei smaken naar meer”, verklaart de renner van Acrog-Pauwels Sauzen Balen BC.

“Misschien zal ik wel iets minder tijd hebben om te trainen, maar ik blijf alvast koersen in de examenperiode”

“Wat de rest van het seizoen betreft, wil ik vooral in de Topcompetitiewedstrijden een rol van betekenis spelen”, vervolgt de Rollegemnaar. “Ik zou het ook heel aangenaam vinden als ik nog eens een ronde kon rijden. Stiekem hoop ik op een selectie voor de Ronde van Oostenrijk, die bekend staat als een heel lastige koers. Dat zijn de wedstrijden die ik het liefst heb. Zaterdag rijd ik met de ploeg ook de Omloop van de Maasvallei in Nederland. Ik ben blij met het vertrouwen dat ze me door deze selectie schenken.”

Examenperiode

De tweedejaarsnieuweling loopt school aan het Don Bosco College in Kortrijk en zit er in het vierde jaar wiskunde-wetenschappen. De combinatie met het wielrennen verloopt volgens hem heel goed. “Ook tijdens de examens zal het wielrennen niet stil liggen. Misschien zal ik wel iets minder tijd hebben om te trainen, maar ik blijf alvast koersen in de examenperiode.” We wensen Ramses alvast alle succes toe, zowel in de komende wedstrijden als in de studies. (RRK)