Nacer Bouhanni wint GP Marcel Kint

© (Foto VDB)
Redactie KW

Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft zondag de 76e editie van de GP Marcel Kint (cat.1.1) gewonnen. Na 174,6 kilometer van Kortrijk naar Zwevegem was de 27-jarige Fransman de snelste van een omvangrijke groep. De Nederlander Cees Bol werd tweede, Dries De Bondt derde.

Al vrij vroeg vormde zich een kopgroep met Dennis Coenen, Edoardo Affini en Michiel Stockman. Wat verderop was echter weer alles te herdoen. Na 75 kilometer gingen Ludwig De Winter, Gianni Marchand, Wesley Van Dyck en de Nederlander Thijs de Lange versnellen. Het kwartet mocht zo’n drie minuten voorsprong nemen, voordat Veranda’s Willems-Crelan, Cofidis en Roompot-Nederlandse Loterij het tempo in het peloton optrokken. De vier vluchters begonnen aan de laatste vijf plaatselijke ronden van elk 10,9 kilometer met een voorsprong van 1:25.

Topfavoriet Bouhanni ging met 45 kilometer voor de boeg tegen de vlakte en moest aan een lange achtervolging beginnen. In de grote groep werd er slag om slinger gedemarreerd. Dries De Bondt probeerde het tot tweemaal toe, maar werd teruggeslagen door mechanische pech. Ook Tom De Vriendt toonde zich. Op drie ronden van het einde werden de vluchters gegrepen door een langgerekt peloton, waarbij Nacer Bouhanni op het punt stond weer aansluiting te vinden. Dat lukte hem op twee ronden van het einde helemaal. Net op het moment dat Piet Allegaert, Stijn Steels, Daan Soete en Ross Lamb in de aanval trokken. Het viertal begon aan de slotronde met een voorsprong van slechts 10 seconden op de grote groep. Op 9 kilometer van de finish smolt alles weer samen. De sprintersploegen controleerden, al probeerden Dries De Bondt, Jens Adams en Jan-Willem van Schip roet in het eten te gooien door op zes kilometer van de finish te gaan aanvallen. Hun poging strandde in de slotkilometer. In de daaropvolgende sprint was Bouhanni duidelijk de sterkste.

Bouhanni volgt daarmee Jonas Rickaert op de erelijst op. De Fransman boekte zijn tweede zege van het seizoen. Eerder deze maand won hij de derde rit in de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC).

Nacer Bouhanni had zondag na zijn zege in de GP Macel Kint veel lof voor zijn Belgische teammaats. “Ik kon in het wiel van Bert Van Lerberghe de laatste bocht aansnijden, was perfect gelanceerd door mijn teamgenoot en ben dan zelf vol doorgegaan. Ik had nog wat overschot”, verklaarde de 27-jarige Fransman.

Het zag er even heel benard uit voor Bouhanni toen die op 45 kilometer van de finish ten val was gekomen. De renner bleef lang op het asfalt zitten en begon dan aan een lange achtervolging. “Voor mij gingen enkele mannen tegen de vlakte. Ik kon nog net op tijd stoppen, maar werd ineens langs achteren aangereden en kwam zo alsnog ten val. Daarna kon ik rekenen op een heel sterke ploeg. Met vier brachten ze me terug naar de grote groep en dan had ik nog Michael Van Staeyen en Bert Van Lerberghe zitten om me perfect af te zetten in de sprint. Zonder mijn team had ik vandaag niet gewonnen.”

“Tweemaal winnen op korte tijd geeft me heel wat vertrouwen. Mijn eerstvolgende koers is de Boucles de L’Aulne van volgende week zondag en daar hoop ik de lijn verder door te trekken”.

Met deze tweede seizoenszege heeft Bouhanni, die onder vuur lag bij de teamleiding, weer meer kans op een plaats in het team van Cofidis voor de Tour de France. “Dat weet ik niet. De Tourselectie is nog niet vrijgegeven. Ik sta wel op de lijst, maar dat is nog niet de definitieve lijst. Trouwens de Tour start pas in juli, het is nu 20 mei. Ik lig daar nog niet wakker van. Vandaag is wat telt en vandaag pakte ik een mooie overwinning. Nummer twee is alvast binnen.”

(Belga – Foto VDB)

Eindstand

1. Nacer Bouhanni

2. Cees Bol

3. Dries De Bondt

(Foto VDB)

De volledige uitslag kan je ook hier nalezen:

20180520 Uitslag GP Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier