Maties Mahieu rijdt voor eigen volk

Maties Mahieu. (Foto JS)
Stijn Moerman

De wedstrijd voor nieuwelingen in Ledegem staat met stip op de agenda van de 14-jarige Maties Mahieu. De eerstejaars van Zannata-Galloo CT Menen kijkt ernaar uit om voor eigen volk aan de slag te kunnen in een koers die door familie georganiseerd wordt.

“Ik verlang naar de wedstrijd in het eigen Ledegem”, zegt de 14-jarige Maties Mahieu. “Veel verwacht ik er wel niet van. Ik ben nog maar eerstejaarsnieuweling en ben onlangs wat ziekjes geweest. Maar het is plezant om zo dicht bij huis te kunnen koersen en dan nog in een wedstrijd die georganiseerd wordt door familie. Het is een mooi parcours met alleen maar smalle baantjes, al vrees ik toch voor een aantal valpartijen tijdens de koers. Hier en daar liggen er ook wat steentjes, waardoor de kans op lekke banden groot is. Ook de wind zal op deze omloop een grote rol spelen. Er zal veel bekend volk komen kijken, onder wie mijn trouwste fan: opa Pol Mahieu. Hij komt altijd met zijn broer André kijken naar mijn koersen. Hij is zelf prof geweest en pikte af en toe een overwinning mee. Of hij veel advies geeft? Hij vertelt wel eens over vroeger, maar laat me eigenlijk alles zelf ontdekken.”

“Ik hoop tegen het einde van het seizoen vlot mee te koersen”

De Ledegemnaar heeft ondertussen twee koersen achter de rug. “Over mijn eerste wedstrijd in Heestert mag ik niet klagen. Ik ging vlot mee met het peloton en finishte op de 18de plaats. Of het verschil met de aspiranten groot is? Er wordt langer doorgekoerst. In Kortemark kende ik dan weer een mindere dag. Ik voelde me niet goed en bleek achteraf wat ziekjes te zijn. Maar ondertussen zijn die ziektekiemen uit mijn lijf”, aldus Maties, die met Zannata-Galloo CT Menen tijdens de voorbereiding op stage trok. “Een plezante ervaring. Ik heb er wat kunnen klimmen, maar dat is niet echt mijn ding. Ik ben eerder een sprinter, al kan ik de korte klimmetjes wel goed aan.”

Vlot uitrijden

“Mijn ambitie? Niet veel. Ik hoop tegen het einde van het seizoen vlot mee te koersen. Ik kijk ook uit naar het PK op de weg, want daar rijden de eerste- en tweedejaars apart. Of ik naar bepaalde koersen uitkijk? Vooral de wedstrijden in de buurt. Dat is altijd plezant om te rijden”, besluit de derdejaarsleerling economie aan de VMS in Roeselare. (SM)