Laney Vercaemst rijdt voor eigen volk in Veldegem: “Uitrijden zou al mooi zijn”

© Foto Coghe
Redactie KW

Laney Vercaemst (15) kan zich komende zondag nog eens tonen voor eigen volk in Veldegem. Ze zal er meerijden bij de dames nieuwelingen en ziet het volledig zitten. “Uitrijden zou al mooi zijn”, aldus de 15-jarige wielrenster.

“Natuurlijk wil ik zondag er mijn beste beentje voor zetten, dat doe ik trouwens elke koers”, verklaart de 15-jarige leerlinge aan de wielerschool KTA Brugge. “Het zou mooi zijn als ik de koers volledig kon uitrijden bij het peloton, dat is ook mijn voornaamste ambitie voor het hele seizoen. Ik hoop alvast dat de weersomstandigheden zondag wat beter zijn dan de afgelopen weken – wat er tot nu toe ook zo uitziet. Als de zon tevoorschijn komt en het wat warmer wordt, ligt het mij beter dan wanneer het echt koud is.”

Beter worden

“Tot nu toe vielen de prestaties eigenlijk wat tegen”, vervolgt Laney. “Enkel de koers in Dottenijs reed ik volledig uit, de rest van de wedstrijden niet. Het gevoel is nog niet zoals het hoort, maar het is natuurlijk de bedoeling om beter te worden. Ik blijf hard trainen, maar word er helaas nog niet voor beloond. Laat ons hopen dat het zondag wel kan. Mijn voornaamste doel voor dit seizoen – ik koers nog maar twee jaar – moet uitrijden zijn, dat tilt ook de conditie nog wat hoger en dat komt altijd van pas. Het resultaat op zich is dan ondergeschikt.”

“Ik kan maar mijn best doen. We zien wel waar we komen”

“In mei mag ik met mijn team waarschijnlijk de driedaagse Himmelfart Tour in Denemarken rijden. Ook daar wil ik graag zoveel mogelijk ervaring opdoen – zulke grote koersen zijn ideaal om te leren – en andermaal betrachten zoveel als mogelijk uit te rijden. Ik kan maar mijn best doen. We zien wel waar we komen.”

Eén jaar wielrenster

Vorig jaar zette Laney haar eerste stappen in het wielrennen door deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap strandracen in Bredene. “Dat viel heel goed mee. Ik stond op het podium als eerste, maar kwam niet in aanmerking voor de titel omdat ik nog geen vergunning bij de wielerbond had”, geeft de dames nieuwelinge van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT aan. “Toen begon natuurlijk de vraag te rijzen: wat als ik wel aangesloten was…? Van het één kwam het andere, waardoor ik vorig seizoen begon met op de weg te koersen. Ik had het eerlijk gezegd wel wat onderschat. Het was een stuk moeilijker dan ik gedacht had, maar ik blijf er de moed in houden. Het kan niet elke week kermis zijn, maar ik blijf alvast volhouden.” Met deze goede ingesteldheid wensen we de Veldegemse alvast veel succes toe. (Robin Rosseeuw)