Lance Degroote timmert geduldig aan zijn weg

Lance Degroote: "Ik zou dit jaar toch graag nog enkele koersen volledig kunnen uitrijden bij het peloton." (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Lance Degroote heeft het als eerstejaarsnieuweling niet altijd even makkelijk om het peloton te volgen, maar hij blijft zich alvast telkens geven. Hij hoopt dit jaar toch nog enkele keren bij het peloton aan te komen.

“In het begin van het seizoen was het heel lastig om het peloton te volgen”, begint Lance zijn verhaal. “Nu gaat het stilaan beter, maar het blijft moeilijk om de volledige koers uit te rijden. In Roeselare-Beveren begin juli is me dat bijna gelukt, pas in de voorlaatste ronde werd ik afgevlagd. Ik zou dit jaar toch graag nog enkele koersen volledig kunnen uitrijden bij het peloton, maar dat zal alleszins niet voor dit weekend zijn, want ik kom pas maandag terug van vakantie. Waar m’n volgende koers dan is, dat bekijken we daarna pas. Soms spreek ik ook af met collega-renners om naar dezelfde koers te gaan.”

“In het begin van het seizoen was het heel lastig om het peloton te volgen”

De renner van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT, inmiddels 14 jaar jong, koerst al een heel tijdje. “Toen ik vier jaar was, ben ik bij de LRC beginnen crossen. Ik fietste geregeld eens met papa en van het ene kwam het andere. Hijzelf had vroeger altijd willen koersen, maar mocht niet van zijn ouders. Hij wilde mij wel die kans geven, ik mocht kiezen tussen wielrennen en zwemmen, de keuze was snel gemaakt. Toen ik acht was, heb ik me uiteindelijk ingeschreven bij de wielerbond en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Mooiste koers

Zijn mooiste koers in al die jaren reed Lance vorig jaar in Deerlijk, een wedstrijd georganiseerd door zijn ploeg. “Ik had al een paar wedstrijden op rij het peloton niet kunnen volgen. In Deerlijk lukte dat voor het eerst sinds een aantal weken wel weer, het was dus een opsteker. Ik hield er nog een mooie twaalfde plaats aan over en was natuurlijk supertevreden”, verklaart hij.

De eerstejaarsnieuweling gaat ook geregeld koersen bij het Westhoekcriterium, een nevenbond, waar hij het peloton vaak wat langer kan volgen en waar hij momenteel op de twaalfde plaats in het klassement staat. “Daar reed ik enkele weken geleden in Krombeke een van m’n betere wedstrijden van het seizoen. Na vijf ronden moest ik de rol lossen, maar na een achtervolging van vijf ronden kwam ik voor de sprint terug aansluiten bij het peloton en kon zelfs nog een renner uit het peloton achter me laten.” (RRK)

Nieuwelingen Heestert. Zaterdag 11 augustus. Organisatie: VC De Sportvrienden. Inschrijving vanaf 14 uur in café De Waterhoek, Outrijvestraat, 27. Start om 15.30 uur, aankomst rond 17.15 uur. Parcours (70 km of 10 ronden): Outrijvestraat, Plein, Stijn Streuvelstraat, Pontstraat, Truweelstraat, Stampkotstraat, Vierkeerstraat, Gauwelstraat, Schoolstraat, Outrijvestraat. (VW)