Kemmelberg wordt scherprechter in Menen-Kemmel-Menen

Het gros van het bestuur stelde vorige week de vierde editie van Menen-Kemmel-Menen voor. We zien v.l.n.r.: Dirk Expeel, Sylviane Desodt, Philippe Bille, Roland Casier, Anthony Fermaut, Wilfried Pinket, Gino Derdaele, Diimitri Six, Dave Pinket en Steve Rigole. (Foto WO)
Redactie KW

Woensdag 11 juli maakt Menen zich op voor de vierde editie van de Galloo Classic Menen-Kemmel-Menen. 33 ploegen van maximum vijf renners worden op pad gestuurd over een licht gewijzigd parcours van zo’n 132 kilometer.

De eerste keer dat Menen-Kemmel-Menen in de huidige vorm plaatsvond, was in 2015, maar eigenlijk heeft de wedstrijd een veel ruimere geschiedenis. Vroeger heette de koers Gent-Menen, werd voor het eerst georganiseerd in 1909 en heeft bekende binnenlandse en buitenlandse namen op de erelijst, van André Noyelle (1950) over Matti Bresschel (2002) tot Caleb Ewan (2012).

Andere wending

“We waren bijna aan de honderdste editie toe toen er werd beslist om de wedstrijd een andere wending te geven”, verklaart secretaris Dirk Expeel. “We wilden het Heuvelland in het parcours betrekken en anderzijds ook de mensen van de organisatie samen houden. Vroeger trok immers een deel van het bestuur naar Gent, terwijl de rest in Menen bleef. Qua parcours vind ik dat de koers nu een stuk mooier is en krijgt de wedstrijd daardoor ook meer aanzien.”

De Galloo Classic Menen-Kemmel-Menen staat genoteerd als 1.1-wedstrijd op de UCI-kalender en is dus ook internationaal redelijk hoog aangeschreven. Er staan 33 ploegen op de deelnemerslijst die elk tot vijf renners kunnen afvaardigen. “Wellicht zal niet elke ploeg volledig zijn, we rekenen dus op zo’n 150 renners”, aldus Dirk Expeel.

“Qua parcours vind ik alvast dat de koers nu een stuk mooier is”

“De grote ronde van het parcours blijft in grote lijnen hetzelfde. We vertrekken richting Wervik en Zonnebeke, vanaf dan volgt de eerste beklimming van de dag: de Smijtersstraat (zijkant van de Monteberg), waarna de eerste beklimming van de Kemmelberg volgt. Daarop worden de benen al eens goed getest en na een lus via De Klijte, Westouter, de Rodeberg en Loker volgt het duo Monteberg-Kemmelberg. Daar wordt de koers vaak in een beslissende plooi gelegd: een select groepje met de sterkste renners rijdt daar dikwijls weg.”

“Daarna volgen nog de Mesenberg en Zandvoordeberg om via Wervik terug te keren naar Menen, waar de renners nog vier plaatselijke ronden te wachten staan. Die zijn wel veranderd in vergelijking met vorig jaar, de industriezone is eruit gehaald. Vorig jaar zijn daar wat problemen ontstaan met het verkeer in de industriezone, vooral omdat 11 juli eigenlijk een gewone werkdag is. Op aanraden van de politie en de wielerbond hebben we het parcours aangepast om dit euvel op te lossen.”

“De vorige drie edities waren voor mij allemaal even mooi, met telkens mooie winnaars. In 2016 won West-Vlaming Lothar Verhulst, als we een beetje chauvinistisch zijn is het natuurlijk leuk om een man van de streek op het hoogste schavotje te krijgen.”

Mooi koersverloop

“Als organisator hoop ik dat we opnieuw een mooi koersverloop krijgen. De buitenlandse tegenstand heb ik nog niet geanalyseerd, maar Belgische ploegen zoals Deerlijk, Van Moer, Davo… zullen traditiegetrouw opnieuw een sterke formatie afleveren.”

“Ik denk dat West-Vlaams kampioen Calvin Verbeeck, een man uit de streek, wel kans maakt op een podiumplaats”, aldus secretaris Dirk Expeel, die samen met het 15-koppige bestuur onder leiding van voorzitter Gino Derdaele iedereen uitnodigt op woensdag 11 juli. De start wordt gegeven om 13.45 uur, de aankomst is voorzien omstreeks 17.15 uur.

Galloo Classic Menen-Kemmel-Menen

Woensdag 11 juli. Organisatie: KWSC Menen. Inschrijving vanaf 10 uur in Brasserie Badhuis, Sluizenkaai, 78. Officieuze start: 13.45 uur, Grote Markt. Officiële start: 13.50 uur, Hogeweg. Afstand: 131,7 km, 98,9 km in lijn + vier ronden van 8,2 km langs Gen. Lemanstraat, Hogeweg, Westhoeklaan, Lageweg, Ringlaan, Hogeweg, Wilgenlaan, Keizer Karelstraat, Ieperstraat, Lode Zielenslaan, Ernest Claeslaan, Stijn Streuvelslaan, Kardinaal Kardijnlaan, G. Gezellelaan, Dadizelestraat, Blekersstraat, Em. Vandeveldestraat, Volkslaan, Dageraadstraat, Beekstraat, G. Gezellelaan, Gen. Lemanstraat.

Afwachtingskoers voor nieuwelingen

Memorial André Lecluyse. Inschrijving vanaf 12.30 uur in café De Witte Zwaan, Gen. Lemanstraat, 16. Start om 14.15 uur, aankomst rond 15.50 uur. Parcours (65,6 km, acht ronden): zie hierboven.