Kato Vandoorne, een nieuwe naam in het wielerpeloton

Kato Vandoorne. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Kato Vandoorne (16) is bezig aan haar eerste seizoen in het peloton, maar doet het meer dan voortreffelijk. De Ledegemse behaalde al verschillende toptienplaatsen, waaronder een zesde plek op het BK. Zondag mag de nieuwelinge van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT zich voor eigen volk tonen.

“Het is mijn eerste seizoen als wielrenster”, begint Kato Vandoorne. “Maar daarvoor heb ik wel vier jaar aan triatlon gedaan bij het Izegemse EFC-ITC, op recreatief niveau. Ik heb het fietsen altijd het leukste onderdeel van die sport gevonden en daarom besloot ik de overstap te maken. De voorbije jaren trok ik met mijn vader Karel een paar keer naar het Spaanse Calpe en daar in de bergen is mijn liefde voor het wielrennen alleen maar gegroeid.”

“Het is een voordeel dat ik een verleden in triatlon heb, maar het was toch serieus wennen om in een peloton te rijden”

“Over mijn eerste maanden in het peloton mag ik zeker niet klagen. Het is natuurlijk een voordeel dat ik een verleden in de triatlon heb, maar het was toch serieus wennen om in een peloton te rijden. Ook de explosiviteit ontbreekt me nog, doordat ik vroeger vooral duurtrainingen afwerkte. Maar het gaat steeds beter. Ik had niet verwacht dat ik al deze resultaten zou neerzetten. (lacht) Bij mijn club hadden ze gezegd dat ik al tevreden zou mogen zijn als ik al kon uitrijden in mijn eerste jaar.”

Motivatie én stress

“Mijn beste resultaat is mijn zesde plaats op het BK. Daar was ik enorm blij mee. Het was een heel aanvallende wedstrijd, maar op het einde kwam alles weer samen en draaide het op een massasprint uit. Dat ik daarin zesde werd, is mooi, want ik ben zeker niet van de rapste. Ik heb al heel wat mooie koersen mogen rijden dit seizoen, zoals de International Belgian Youth Tour en het BK ploegentijdrijden. Het was enorm afzien, maar fantastisch om mee te maken in een debuutseizoen.”

“Zondag sta ik aan de start in de koers in Ledegem. Het wordt speciaal, want er komen veel vrienden en familieleden kijken. Dat zorgt zowel voor extra motivatie als voor stress, maar het is toch vooral plezant. Het parcours zelf heb ik nog niet bekeken, maar de straten in Ledegem hebben niet veel geheimen meer voor mij. Het is hier natuurlijk vooral vlak en dat is niet in mijn voordeel, maar ik probeer er het beste van te maken”, zegt de nieuwelinge, die momenteel als vakantiejob in een kindercrèche werkt en daardoor pas ‘s avonds kan trainen. “Maar ik heb die drukte graag.”

Ook op de piste

“Dit seizoen wil ik nog zoveel mogelijk koersen rijden en ervaring opdoen. Ik kijk wel nog uit naar het Vlaams kampioenschap. In de winter zal ik mijn toekomst bekijken. Normaal zal ik een paar keer op de piste gaan rijden om te kijken hoe dat is”, besluit Kato, die in september begint aan haar eerste jaar wiskunde-wetenschappen aan Spes Nostra in Heule, nadat ze eerst vier jaar Latijn gevolgd heeft. “Maar ik doe het liefst wetenschappen en wil daar later in verder doen.”

Dameskoersen in Ledegem

Op zondag 19 augustus organiseert het Koerskomitee Ledegem de Memorial Maurice Goddeeris voor dames jeugd én voor dames elite. Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf 12 uur in feestzaal Cycloon. De start voor de dames juniores en dames nieuwelingen is om 13.30 uur. Zij moeten 56,4 km of 12 ronden afleggen. Om 16 uur vertrekken de dames elite voor een wedstrijd over 17 ronden of 79,9 km. De aankomst is omstreeks 18.15 uur gepland. Parcours: Sint-Pietersstraat, Boomlandstraat, Kortewagenstraat, Soldatenstraat, Begijnestraat, Boomlandstraat, Gezellelaan, Rollegemstraat, Stationsstraat, Sint-Pietersstraat. (GVP)