Jong talent Halvorsen sprint naar de zege in Handzame Classic

17/03/17 om 18:11 - Bijgewerkt om 19:28

De Noor Kristoffer Halvorsen (Team Joker Icopal) heeft vrijdag de 15e editie van de Handzame Classic (1.1), de derde manche van de Napoleon Games Cycling Cup, op zijn naam geschreven.

Jong talent Halvorsen sprint naar de zege in Handzame Classic

© Foto Coghe

Na 192,7 km tussen Bredene en Handzame sprintte de nauwelijks 20-jarige Halvorsen sneller dan de Britse kampioen Adam Blythe (Aqua Blue Sport) en Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert). Een ploegmakker van Dehaes, Guillaume Van Keirsbulck, behoudt zijn leidersplaats in de Napoleon Games Cycling Cup.

De Handzame Classic kreeg vanaf de start te maken met een sterke (zee)wind. De vlucht van de dag bestond uit tien renners, maar zou uiteindelijk niet zo lang standhouden. Onze landgenoten Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen) en Timothy Stevens (Pauwels sauzen), de Nederlanders Taco van der Hoorn (Roompot) en Rob Ruijgh (Tarteletto), de Duitser Max Kanter (Development Team Sunweb), de Ier Conor Dunne (Aqua Blue), de Italiaan Giacomo Berlato (Nippo), de Pool Patryk Stosz (CCC Sprandi) en de Australiër Jason Lowndes (Israël Cycling Academy) werden op zo'n 67 km van de aankomst gegrepen.

Guillaume Van Keirsbulck, behoudt zijn leidersplaats in de Napoleon Games Cycling Cup.

Guillaume Van Keirsbulck, behoudt zijn leidersplaats in de Napoleon Games Cycling Cup. © Coghe

Dat was het sein voor een nieuw zestal om de sprong te wagen. De Deen Mads Würtz Schmidt (Katusha), de Oostenrijker Lukas Pölstlberger (Bora-Hansgrohe), de Luxemburger Alex Kirsch (WB Veranclassic), de Duitser Jonas Koch (CCC Sprandi) en onze landgenoten Iljo Keisse (Quick-Step Floors) en Timothy Stevens (Pauwels sauzen) kregen echter nooit veel voorsprong en werden op twee ronden (zo'n 30 km) van het einde ingehaald.

Met een uitgedund peloton werd in de Handzamestraat voor de zege gespurt. In een fel ontregelde spurt verraste Halvorsen Blythe en Dehaes. Baptiste Planckaert (Katusha) werd vierde, Roy Jans (WB Veranclassic) zesde, Timothy Dupont (Veranda's Willems) zevende en Jelle Mannaerts (Tarteletto) achtste. De winnaar van vorig jaar, de Slovaak Erik Baska (Bora-Hansgrohe), geraakte niet verder dan de elfde stek.

"Lastige koers door tegenwind"

"De wind maakte dat het een lastige koers werd vandaag", reageert Halvorsen. "Door de tegenwind werd het peloton al vrij snel in verschillende waaiers uiteen geslagen. Je moest steeds attent blijven om niet in een achtervolgende groep te sukkelen. Dat kostte krachten." De wereldkampioen bij de beloften maakt deel uit van het bescheiden Joker-Icopalteam. "Daar koos ik bewust voor", aldus Halvorsen. "Ik wil mezelf nog verder ontwikkelen en moet nog blijven doorgroeien. Hopelijk kan ik volgend jaar een stap hogerop zetten. Dit team is een goede leerschool. Er waren vorig jaar na mijn wereldtitel wel al ploegen die interesse toonden, maar ik heb ze allemaal bewust wandelen gestuurd."

Jong talent Halvorsen sprint naar de zege in Handzame Classic

© BELGA

Noorwegen heeft een traditie qua sprinters. Met Kristoffer Halvorsen lijkt er een nieuwe sprintbom te zijn opgestaan. "Mannen als Thor Hushovd hebben Noorwegen echt op de wereldkaart van het wielrennen gezet. Ik hoop ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan die lange traditie. Maar ik weet dat ik nog een zeer lange weg af te leggen heb. Mijn volgende doelen zijn Gent-Wevelgem en de Driedaagse De Panne-Koksijde."

De top-10

1. Kristoffer Halvorsen (Noo)

2. Adam Blythe (GBr)

3. Kenny Dehaes

4. Baptiste Planckaert

5. Coen Vermeltfoort (Ned)

6. André Looij (Ned)

7. Roy Jans

8. Timothy Dupont

9. Jelle Mannaerts

10. Davide Martinelli (Ita)

(Belga - Foto's Coghe/Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!