Jonas Vermet zoekt zijn plaats in het wielerpeloton

Jonas Vermet. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor tweedejaarsnieuweling Jonas Vermet is het zijn tweede jaar in het wielerpeloton. Stelselmatig leert hij de sport ontdekken en maakt hij vooruitgang als wielrenner. “Ik wil dit seizoen vooral genieten van mijn sport.”

Jonas Vermet begon vorig jaar met wielrennen. Hij was al veel bezig met fietsen en via een kennis van zijn mama kwam hij in contact met de wielerploeg CT Houtland Westkust. Jonas voelde zich onmiddellijk goed bij hen en besloot om lid te worden. Zo zette hij ook de stap naar wielrennen in competitieverband.

“We hebben echt een toffe bende”, opent Jonas. “De sfeer onderling in de ploeg zit ook heel goed. Vorig jaar was het vooral een aanpassingsjaar voor me. Alles was nieuw, ik moest alles nog ontdekken. Zelf wist ik nog niet goed hoe ik op mijn voeding moest letten en hoe ik moest trainen. Ik had het ook moeilijk om het peloton te volgen en daarin mijn weg te zoeken. Ook reed ik nog niet zo veel wedstrijden waardoor ik vorig jaar geen enkele wedstrijd kon uitrijden.”

“Ik wil zo constant mogelijk blijven presteren”

“Vanaf deze winter pakte ik het anders aan. Vanuit de club begeleiden ze me nu beter. We doen af en toe lactaattesten zodat ik mijn progressie kan opvolgen. Ook volg ik nu een trainingsschema. Zo heb ik een betere structuur en werk ik de trainingen af die ik nodig heb om te verbeteren.”

Sterker geworden

“Na een goede winter merkte ik ook dat ik effectief veel sterker ben geworden. Ik vind beter mijn weg in het peloton en heb minder moeite met snelheid en duur van de wedstrijden. Ik kan ook net dat tikkeltje meer afzien. Vorig jaar had ik moeite om mijn lichaam tot het uiterste te drijven.”

“Ik kan net dat tikkeltje meer afzien dan vorig jaar”

“Door deze trainingsschema’s kan ik ook goed mijn schoolwerk inplannen. Ik zit in het vierde jaar Wetenschappen Wiskunde aan het College van Diksmuide. De combinatie met mijn sport verloopt heel goed. Enkel in de examens zal ik in samenspraak met mijn trainer wat minder trainen. Dan heb ik even een andere focus”, vertelt Jonas lachend.

Eerste interclub

Dit weekend rijdt Jonas geen wedstrijden. Op dinsdag 1 mei staat hij aan de start van zijn eerste interclub en dat in Hoboken. “Ik kijk er met een gezonde spanning naar uit”, gaat Jonas verder. “We moeten onmiddellijk 20 kilometer meer rijden dan normaal en ik weet niet hoe mijn lichaam daarop gaat reageren. Toch ben ik klaar voor deze uitdaging.”

“Wat mijn verdere doelen nog zijn dit seizoen? Ik wil toch zo constant als mogelijk blijven presteren. Ik wil geen stappen overslaan en stelselmatig verbeteren. Daarnaast wil ik vooral plezier beleven en genieten van deze mooie sport. Dat is voor mij het belangrijkste, de resultaten zullen dan wel volgen”, besluit Jonas.