Jin Vercaemst hoopt voor eigen volk uit te rijden

Jin Vercaemst is bezig aan zijn laatste jaar bij de aspiranten. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Jin Vercaemst mag zaterdag voor eigen volk koersen. In Veldegem zal de 13-jarige aspirant dubbel zo hard zijn best doen om de wedstrijd uit te rijden. Iets dat hem vorige week donderdag niet lukte in Ledegem, waar hij een slechte dag kende. Een kleine ontgoocheling voor de Veldegemnaar, die nog wat op zoek is naar zijn beste benen.

Jin Vercaemst is bezig aan zijn tweede seizoen als wielrenner. Vorig jaar reed hij zijn eerste wedstrijdkilometers, al gaat zijn liefde voor de fiets veel verder terug. “Ik fiets zo’n beetje van bij mijn geboorte”, vertelt hij. “Ik deed regelmatig mee aan toertochten met de mountainbike en vond dat ongelooflijk plezant. Bovendien zit de wielermicrobe echt wel in de familie. Mijn zus, Laney, koerst ook en is tweedejaarsnieuwelinge. Samen met mijn neef, eveneens een nieuweling, trekken we er vaak samen op uit om te gaan trainen. Bovendien heeft mijn vader een fietsenwinkel. Je kon eigenlijk al voorspellen dat ik ook zou gaan koersen”, lacht de 13-jarige wielrenner.

“Het is mijn droom om ooit hetzelfde te kunnen doen als Niki Terpstra”

Ondertussen heeft de Veldegemnaar in 2018 al zo’n tiental wedstrijden achter de rug. Zijn beste prestaties leverde hij in Bellegem, waar hij het peloton een viertal ronden kon volgen. “Toen de beslissende vlucht van twee renners vertrok, moest ik lossen. Ik heb de wedstrijd wel nog kunnen uitrijden en ben daar best tevreden mee. Maar eigenlijk was vorig jaar beter. Toen moest ik ook nog even zoeken, maar mijn laatste koersen kon ik wel telkens uitrijden. Hopelijk kan ik morgen terug met een mooie prestatie aanknopen. Als ik kan finishen in het peloton, ben ik misschien vertrokken voor de rest van het seizoen.”

Naar de sportschool

De renner van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT is bezig aan zijn laatste jaar bij de aspiranten en traint zo’n vier a vijf keer per week. Iets dat hij combineert met zijn studies nijverheid aan de Middenschool Sint-Rembert in Torhout, waar hij in het eerste middelbaar zit. “Volgend jaar ga ik wel van school veranderen” pikt Jin in. “Dan ga ik naar het KTA in Brugge waar ik ook tijdens de lesuren zal kunnen trainen. Ik zal er veel bijleren over het wielrennen en verwacht er ook sterker van te worden. Dat zal goed van pas komen, zeker met het oog op de overstap naar de nieuwelingen. Ik kijk regelmatig naar de profs op tv en heb best genoten van wat Terpstra presteerde dit voorjaar. Het is mijn droom om ooit hetzelfde te kunnen doen”, besluit Vercaemst.

Zeven wedstrijden in Veldegem op één dag

Miniemen in Veldegem. Zaterdag 19 mei 2018. Organisator: Velosport Veldegem. Start om 10 uur waarbij 8-jarigen (3,6 km of 2 ronden), 9-jarigen (5,4 km of 3 ronden), 10-jarigen (9 km of 5 ronden) en 11-jarigen (14,4 km of 8 ronden) afleggen. Prijsdeling: Sporthal De Bosserij, Veldegem. Parcours: Acaciastraat, Koningin Astridstraat, Bosdreef, Bergenstraat.

Aspiranten in Veldegem. Zaterdag 19 mei 2018. Organisator: Velosport Veldegem. Startorde: 12-jarigen om 14 uur (19,8 km of 11 ronden), 13-jarigen om 15 uur (23,4 km of 13 ronden), 14-jarigen om 16 uur (34,2 km of 19 ronden). Prijsdeling: Sporthal De Bosserij, Veldegem. Parcours: Acaciastraat, Koningin Astridstraat, Bosdreef, Bergenstraat.