Jens Vanoverberghe bij Sunweb: “Vooral in dienst rijden”

Jens Vanoverberghe rijdt als neobelofte voor het opleidingsteam van het Nederlandse Sunweb. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsbelofte Jens Vanoverberghe heeft zijn eerste maanden bij het Development Team Sunweb achter de rug. Hij rijdt er vooral in dienst en leert intussen veel bij.

“Tot nu toe verloopt het seizoen wel goed. Ik heb al veel afgezien, maar dat hoort er natuurlijk bij. Het was de bedoeling om de renners die door de ploegleiding vooruitgeschoven werden, zoveel mogelijk te steunen en hen uit de wind te zetten. Dat is me goed gelukt. Als de finale begint, zit mijn werk er meestal op en zit ik door mijn beste krachten heen. De ploeg is tevreden over mijn werk en ik kan me momenteel ook wel vinden in de rol die ik toebedeeld krijg. Om mijn eigen kans te gaan, zal ik eerst nog wat sterker moeten worden. Ik ben nog maar eerstejaarsbelofte en vind het verstandiger om eerst wat de kat uit de boom te kijken. Ik ben er om hen te steunen in het begin van de wedstrijd, zij zijn er om het af te maken. Ik merk ook dat de band met de ploegmaats sterker wordt en ik gewaardeerd word voor wat ik doe. Dan ben je natuurlijk ook gemotiveerd om je in te zetten.”

Roubaix winnen met Eekhoff

Het grootste deel van zijn wedstrijden rijdt Vanoverberghe UCI-wedstrijden. Kermiskoersen rijdt hij eerder als training. “Het vervelende is wel dat ik als renner van een continentaal team enkel A-wedstrijden kan rijden, terwijl het gros van de koersen B-wedstrijden zijn. Zo zit ik geregeld een week zonder koers, zoals afgelopen weekend. Nu, dat kwam niet meteen ongelegen. Volgend weekend staat Parijs-Roubaix op het programma, daar sta je beter goed uitgerust aan de start.”

“In Paris-Roubaix wil Nils Eekhoff zijn zege van vorig jaar herhalen. Ik zal hem mee over de kasseistroken moeten loodsen”

“Mijn taak zal er opnieuw in bestaan de ploegmaats over de kasseistroken te loodsen. In het bijzonder zullen we proberen om Nils Eekhoff in stelling te brengen, hij wil immers zijn zege van vorig jaar herhalen. Maar eigenlijk hebben we meerdere troeven die we kunnen uitspelen. Na Parijs-Roubaix trekken we meteen door naar de Boucles de la Mayenne, een vierdaagse in Frankrijk.”

Handzame Classic

De mooiste wedstrijd die Vanoverberghe dit seizoen al reed, was de Handzame Classic. “Het was mooi om eens echt in het profpeloton te koersen. Ik deed er opnieuw veel werk voor de ploeg. Vaak kleine zaken, maar op het einde van de rekening kosten ze wel veel energie. Drinkbussen halen, etenszakjes halen, jasjes wegbrengen… Die inspanningen heb ik in de finale moeten bekopen. Maar het was wel een prachtige ervaring.” (RRK)