Jens Vanoverberghe nieuwe West-Vlaamse kampioen op de weg bij de juniores

Jens Vanoverberghe klopt zijn medevluchter op het PK voor juniores in Bredene. © Foto Coghe
Redactie KW

In Bredene heeft Jens Vanoverberghe uit Moen zich vanmiddag tot provinciaal kampioen op de weg voor de juniores gekroond. Hij ging Yentl Bekaert uit Passendale en Wesley Vercamst uit Waregem vooraf.

Thibaut Clabau was de eerste aanvaller van de dag, maar in de tweede van 18 ronden kwam alles weer samen. Ruben Debouver en Lennert Cappan gingen vervolgens hun kans. De twee verwierven een voorsprong van 20 seconden, maar ook hun poging was geen definitief lot beschoren. In de vijfde ronde reden zeven renners weg uit het peloton: Louis Blouwe, Ruben Debouver, Matthias Noppe, Aaron Stockx, Ibe Vaneeckhoutte en even later ook Mauro Verleyen en Guillaume Coolsaet. Ook zij werden weer gegrepen.

Vroege beslissing

Op het einde van diezelfde ronde raakten in twee schuifjes 16 renners voorop: Yentl Bekaert, Louis Blouwe, Axel Braet, Mauro Cappelle, Loran Cassaert, Lennert Coghe, Lucas Cornette, Arno Debeir, Raoul Decraene, Cériel Desal, Thijs Gyselen, Niels Vandermeulen, Jens Vanoverberghe, Wesley Vercamst, Bryan Vercruysse en Loeka Verdonck. De definitieve ontsnapping was gevormd. Het peloton, met onder meer de favorieten Thomas Vansteelandt en Mauri Vansevenant, zou niet meer voor de titel meestrijden. Opvallend: in de kopgroep bevonden zich enkel tweedejaars.

Axel Braet en Lucas Cornette moesten al vlug de rol lossen. In de 15de ronden moesten ook Raoul Decraene, Loeka Verdonck en Niels Vandermeulen overboord, al kwam die laatste even later weer aansluiten. In de op twee na laatste ronde trokken crosser Bekaert en Vanoverberghe, bij de nieuwelingen nog ploegmaats bij Avia-Crabbé Westhoek, in de aanval. De twee reden een kleine voorsprong bijeen en bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg hun voorsprong seconden op de negen achtervolgers: Blouwe, Cappelle, Cassaert, Coghe, Debeir, Desal, Gyselen, Vercamst en Vercruysse.

In de slotkilometers probeerde Vanoverberghe zijn medegezel nog achter zich te laten, maar een sprint met twee moest de beslissing brengen. Daarin bleek Vanoverberghe de sterkste. De sprint voor brons werd gewonnen door Vercamst voor Blouwe.

Het podium met Yentl Bekaert als tweede, Jens Vanoverberghe als nieuwe provinciaal kampioen en Wesley Vercamst als derde.
Het podium met Yentl Bekaert als tweede, Jens Vanoverberghe als nieuwe provinciaal kampioen en Wesley Vercamst als derde.© Foto Coghe

Jens Vanoverberghe: “Hoop dat ik nu vertrokken ben”

“Neen, ik heb in de laatste ronde niet gedacht aan het PK van drie jaar geleden bij de nieuwelingen, toen ik in de slotronde nog teruggepakt werd. Het PK ligt me wel. Ook vorig jaar werd ik hier in Bredene pas in de laatste kilometers bijgehaald. Dit seizoen was het nog niet zoals het zou moeten zijn. Ik hoop dat ik nu vertrokken ben. Zeker het BK staat met stip in mijn agenda. Volgend jaar? Iedereen wil natuurlijk tekenen bij ploegen als Lotto, EFC of VL Technics, maar we zullen zien. Eerst dit seizoen nog afwerken en presteren.”

Yentl Bekaert: “Ik zat op mijn limiet”

“Ik ben tevreden, want in de slotronde was Jens, mijn ex-ploegmaat bij de nieuwelingen, de betere. Toen hij aanviel op 2,5 km van het einde moest ik al diep gaan en ook in de sprint kwam ik te kort. Of hij sneller is dan mij? Ik denk dat ik vooral heel veel krachten heb verspild door vanaf het begin zo aanvallend te koersen. En na het veldritseizoen was dit pas mijn tweede koers van mijn wegcampagne.”

Wesley Vercamst: “Brons hoogst haalbare”

“Het verloop van dit PK was moeilijk voor mij, aangezien ik slechts één ploegmaat naast me had. Ik hoopte vooraf niet op een massasprint en heb dan ook vanaf het begin aanvallend gekoerst. In de finale was het gokken tegen die sterke blokken. Toen Loran (Cassaert, red.) aanviel, ging ik mee. Maar toen zijn ploegmaat Jens Vanoverberghe meteen erna aanging, kon ik niet meteen weer meegaan. Ik moest keuzes maken. Daarna was het mikken op brons. Dit was het hoogst haalbare in deze omstandigheden.”

De volledige uitslag van het PK in Bredene vindt u hieronder.

(TVB)

juniores bredene.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier