Het gaat almaar beter met Ibe Clabau

Ibe Clabau in actie tijdens de wedstrijd in Edewalle. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Ibe Clabau behaalde afgelopen zondag een 74ste plaats in Veldegem. Na zeven van de 16 ronden moest de eerstejaarsnieuweling (mede door oponthoud na een valpartij) de wedstrijd beëindigen, maar de jonge Clabau kijkt toch met een positief gevoel terug.

De 14-jarige Ibe Clabau is nog maar bezig aan zijn tweede seizoen als wielrenner. Het is dus niet geheel onlogisch dat hij het nog wat moeilijk heeft en nog veel moet leren. Maar hij merkt wel dat het bijna elke week beter gaat en ook zijn motivatie blijft intact.

“Wielerteam Ieperis een goede ploeg om te beginnen koersen”

“Ik heb nog gevoetbald, maar dat bleek toch niet echt mijn ding. Dan doe ik fietsen liever. Vorig jaar reed ik mijn eerste wedstrijden bij de 14-jarige aspiranten en ook toen had ik het aanvankelijk moeilijk om het peloton te volgen. Maar ik heb de moed nooit verloren en elke koers was er beterschap. En ik hoop dat dit bij de nieuwelingen ook het geval zal zijn, al is het wel niet simpel om het tegen de sterkere tweedejaars op te nemen”, aldus Ibe.

Koersgevoel

Ibe heeft ook nog moeite met het optrekken na de bochten en met de snelle start. “Maar daar wordt aan gewerkt. Ik heb nu een trainingsschema gekregen van mijn ploegleider Floris Thoré en sinds ik dit volg, voel ik me al een pak sterker.”

De nieuweling van Wielerteam Ieper blijft dus positief en wil zaterdag in Zandvoorde-Zonnebeke opnieuw een stapje in de goede richting zetten. “Ik kijk er wel naar uit, ja. Het parcours is ook vrij heuvelachtig en dat doe ik wel graag. Bovendien rijd ik een dag later al opnieuw een wedstrijd, in het Criterium van de Westhoek deze keer. Dat zal een goede leerschool worden en het zal me helpen om dat koersgevoel te pakken te krijgen.”

Voor de Poperingenaar moet het wielrennen vooral plezant blijven. Zijn studies komen nog steeds op de eerste plaats. “Eerst school en daarna trainen”, knikt de student houtbewerking aan het VTI van Poperinge. “Koersen is dus ontspanning voor mij. Natuurlijk heb ik wel eens dagen waarop ik geen zin heb, maar als het mooi weer is, kan ik echt genieten van mijn trainingsritje.”

Toffe bende

“Bovendien is Wielerteam Ieper een goede ploeg om als jonge renner met koersen te beginnen. Mijn pepé zei het al en ik kan hem alleen maar gelijk geven. We hebben een toffe bende en gingen in de winter regelmatig samen trainen. Er wordt ook geen druk opgelegd en je krijgt de tijd om rustig te groeien. Voor mij is dat wel belangrijk. Ik wil ook Floris nog eens bedanken voor zijn vertrouwen en trainingsschema’s.”

“Eerst school en daarna trainen. Koersen is dus ontspanning voor mij”

Ten slotte zorgen ook de prestaties van zijn favoriete renners, Van Aert en Sagan, voor een extra stimulans. “Toen ik na mijn wedstrijd zondag hoorde dat Sagan samen met nog een renner voorop reed in Parijs-Roubaix, was ik toch even nerveus. Gelukkig kon hij het schitterend afmaken in de sprint”, besluit een tevreden Clabau. (BVS)

Nieuwelingen in Zandvoorde

Op zaterdag 14 april organiseren Patrick Dehem en Vlug en Sterk Beselare een kermisprijs voor nieuwelingen. De inschrijvingen beginnen om 13.30 uur in café Gildenhof. De start is om 15 uur en de aankomst wordt omstreeks 16.45 uur verwacht. De prijsuitreiking heeft plaats in café De Lustige Boer. Parcours (64,8 km of 12 ronden): Zandvoordeplaats, Houtemstraat, Oude Zonnebekestraat, Kranenburgstraat, Zillebekestraat, Zandvoordeplaats. (GVP)