Gaviria is Groenewegen en De Buyst te snel af in Koolskamp

Gaviria wint voor Groenewegen en De Buyst © Foto Coghe
Redactie KW

Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) heeft vrijdag de 102de editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) op zijn naam geschreven.

Na 192,4 kilometer met start en aankomst in Koolskamp was de 23-jarige Colombiaan in een massasprint de Nederlander Dylan Groenewegen en Jasper De Buyst te snel af. Gaviria bezorgde Quick-Step zo de vijftigste zege van het seizoen.

De Noor August Jensen sprintte naar de vierde stek, voor de Est Aksel Nömmela en Roy Jans. Op een kilometer van de meet kwamen verschillende renners ten val.

Sander Cordeel, Oliver Naesen, Lawrence Naesen, Jan Reynaerts, Joeri Calleeuw, David Boucher en de Nederlander Sjoerd Bax kozen al in de eerste ronde het hazenpad. Zij mochten een maximale voorsprong van 4:30 bijeenfietsen. Met nog 55 kilometer te rijden, duwden de renners van Quick-Step Floors op het gaspedaal, waardoor het peloton in verschillende stukken uiteen viel. Voorin moest Jan Reynaerts eraf, hij werd snel opgeslokt door een eerste gedeelte van het peloton.

Wat verderop hervormde de grote groep zich, maar die samensmelting had diverse teams heel wat krachten gekost. Ook Sander Cordeel moest zijn metgezellen laten rijden zodat nog slechts vijf vluchters de laatste drie ronden introkken met een voorsprong van 1:20 op het peloton.

Voor David Boucher ging het op 30 kilometer van de finish eveneens te snel. Bij de vier overgebleven vroege vluchters namen de gebroeders Naesen het meeste werk voor hun rekening. Met nog twee ronden voor de boeg was de voorsprong van het leidende kwartet teruggezakt naar 45 seconden. Sjoerd Bax zette zich wat verderop eveneens recht en werd ingelopen door de grote groep.

Op 15 kilometer van de meet waren Oliver Naesen, Lawrence Naesen en Joeri Calleeuw eraan voor de moeite en kregen we een algemene hergroepering. Meteen kon de voorbereiding op de aangekondigde massasprint beginnen. De sprint werd ietwat ontregeld door een valpartij. Dylan Groenewegen leek het te zullen halen, tot Fernando Gaviria op kruissnelheid kwam en zo na twee ritten in de Ronde van San Juan, een rit in de Ronde van de Algarve, een etappe in Tirreno-Adriatico, vier ritten in de Giro, een etappe in de Ronde van Engeland nu ook het Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam schreef.

Op de erelijst volgt Gaviria Timothy Dupont op.

Volledige uitslag :

(Belga)

uitslag Koolskamp Elite.pdf