Emke De Keyser doet het uitstekend bij de nieuwelingen

Emke De Keyser in goede doen tijdens de wedstrijd voor Nieuwelingen in Boezinge. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

In de Bredense Vredestraat is het op het huisnummer 49 al koers wat de klok slaat. Papa Filip is verzorger bij Lotto-Soudal en met Geert Popelier de createur-fondateur van het Urbano-Thijs Ladies Cycling Team, waarin ze met hun respectieve dochters Emke en Lotte er letterlijk hun eigen vlees en bloed (en dat van hun echtgenote) in staken.

Emke, die op 25 april vijftien jaar wordt (op dezelfde datum als … Alejandro Valverde maar dan wel 23 jaar later), is – na Julie Hendrickx – de benjamine van het gezelschap. Toch koerst zij al vijf jaar vanaf haar debuut als laatstejaarsminieme in 2011.

Emke betekent ‘groot, geweldig’ en is vooral een Nederlandse voornaam, zodat Emke De Keyser als Vlaamse al een eerste keer het verschil maakt.

“Ik heb het niet zo begrepen op hoogtemeters”

“Het gaat almaar beter”, glundert Emke. “Mijn meeste koersen sloot ik af tussen de twaalfde en de vijftiende plaats. In het Kampioenschap van West-Vlaanderen in Ruddervoorde strandde ik op een vierde plaats. Toch mag je daarom in mij geen tijdrijdster herkennen en dus zal ik zaterdag niet deelnemen aan de nationale tijdrit in Chimay en al evenmin aan het kampioenschap van België op dinsdag 1 mei in het verre Vresse-sur-Semois.”

Daarvoor heeft Emke haar specifieke redenen. “Ik heb het niet zo begrepen op hoogtemeters, die onder de taalgrens steeds vaker opdoemen. Hellingen zijn absoluut mijn ding niet. Zo liep het vorige zaterdag in Brakel, op een bijzonder golvend terrein, voor geen meter. Er overkwam mij iets wat normaal niet in mijn woordenboek staat: opgeven, maar het ging echt niet. Weer een ervaring rijker en een illusie armer”, zucht Emke.

Alle pistes open

Emke De Keyser heeft (nog) geen specifieke doelen voor ogen en houdt alle pistes open. Sterker en rijvaardiger worden, meer reserves overhouden voor de finale, zich beter positioneren in de spurt, zodat ze in 2019, als tweedejaarsnieuwelinge, een meer prominente rol kan vertolken. Ze heeft bewezen daarvoor de juiste ingesteldheid te hebben.

Emke studeert sportwetenschappen aan het KTA in Brugge, specialiteit wielrennen. Een leven voor de fiets. (BCA)