Eerste analyse van ‘haar’ meisjes bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT door Lieselot Decroix

Op het recente clubkampioenschap in Deerlijk ging de zege bij de dames nieuwelingen naar Lot Samyn (tweede van links), bij de dames juniores toonde Kyenta Vanwalleghem (rechts) zich de sterkste. © VDB
Redactie KW

Lieselot Decroix maakt zondag met haar meisjes juniores (j) en meisjes nieuwelingen (n) haar opwachting in de West-Vlaamse seizoensopener in Heule. Zie hier een korte typering van haar rensters.

Marie Carrette (j)

“Is nog maar gestart, via haar broer heeft ze de stap naar het wielrennen gezet. Als ze op het einde van het seizoen haar koersen zou kunnen uitrijden, zou dat al mooi zijn. Ze is heel gedreven en kan hard op haar tanden bijten. Ze is ook luisterbereid, wat ik belangrijk vind. Ze neemt alle raad goed op. Iemand met de juiste ingesteldheid, kortom.”

“De rensters moeten zich amuseren en gezond groeien”

Kyenta Vanwalleghem (j)

“Van haar mogen we het meest verwachten bij de dames-juniores. Ze reed een goed clubkampioenschap. De week nadien was ze wel op de sukkel met de rug. Hoewel ze op termijn iets kan betekenen in het wielrennen, blijft ze met beide voetjes op de grond. Ze vat het wielrennen op als een hobby en beseft dat het als vrouw moeilijk is om je boterham te verdienen met de koers.”

Axelle Biebau (j)

“Ze heeft de voorbije jaren een pak lichamelijke ongemakken gekend. Ziekte en blessures weerhielden haar om goed te presteren. Het is een renster die heel erg haar best doet. Ze heeft de goede ingesteldheid en is zelfs bereid om mee te gaan naar buitenlandse wedstrijden terwijl ze op voorhand weet dat ze het daar niet gemakkelijk zal hebben.”

Pauline De Wulf (n)

“Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als bij Marie Carrette. Ze zet ook pas haar eerste stappen in de wielersport. Het zal aanpassen geblazen zijn.”

Lot Samyn (n)

“Zij gaat haar derde seizoen in. Ze had in het verleden behoorlijk wat moeite om te kunnen volgen, maar ze blijft gedreven bezig en volgt alle raad goed op. Het is een meisje dat hard met de fiets kan rijden, maar schrik heeft in de bochten en het peloton. Frustrerend voor haar. Ze moet trachten haar angst te overwinnen.”

Kato Vandoorne (n)

“Is ook een nieuwkomer in de wielersport. Ze komt over uit de triatlon. Qua uithouding zal ze zeker voldoen, maar het zal ook voor haar tijd vergen om goed in het peloton te kunnen rijden.”

Laney Vercaemst (n)

“Ze is vorig jaar gestart. Ze reed bij een team waar er niet specifiek gewerkt werd met meisjes. Ze is dan ook dankbaar om nu te kunnen deel uitmaken van een heuse vrouwenploeg. Op stage kwam ze alleszins heel gedreven over.”

Margot Rottiers en Malaike Feys (aspiranten)

“Margot Rottiers en Malaika Feys hebben onmiskenbaar talent en zijn ook al echt bezig met hun sport. Maar het zijn en blijven aspiranten. Het moet allemaal nog beginnen voor hen. Ze moeten gezond groeien en mogen nog niet te fanatiek te werk gaan. Maar dat ze potentieel hebben, staat buiten kijf. Wel mag je op hun leeftijd hun hoofd nog niet zot maken.”

Deerlijk / Wielerteam gaverzicht : meisjes met Lieselot Decroix.
Deerlijk / Wielerteam gaverzicht : meisjes met Lieselot Decroix.© vdb

“Ik ben tevreden over mijn project bij mijn moederclub. Het aantal rensters bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT is sinds onze start in 2017 bijna verdubbeld. We mikken voornamelijk op nieuwkomers. Het is niet de bedoeling om meisjes van andere clubs weg te lokken. We willen bovenal tonen dat vrouwenwielrennen een aantrekkelijke sport is.”

Graag meer tijd

“Presteren is leuk, maar niet het grote doel”, vervolgt Decroix, zelf een ex-renster van KSV Deerlijk. “Vorig jaar hadden we met Julie Van De Velde (overgestapt naar Lotto-Soudal, red.) een talent dat slechts om de zoveel jaren langskomt. Het voornaamste is dat onze jeugdrensters zich amuseren. Ze krijgen door te koersen een pak normen en waarden mee.”

“Presteren is leuk, maar niet het grote doel”

“Ik zou graag nog meer tijd kunnen vrijmaken voor Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT, maar ik zit in mijn laatste maanden van mijn doctoraat en moet op zoek naar een nieuwe job. En dan zijn er ook nog mijn dochter, mijn job als co-commentator op tv, mijn functie in de commissie dameswielrennen bij Cycling Vlaanderen,…”

“Maar ik blijf met passie bezig bij Deerlijk. En ik heb het geluk dat Steven Haerinck, die gestopt is met koersen, zich volop inzet voor de dames jeugd. Ik heb veel aan zijn steun.” (MVH)