Broers Jamie en Jason Van Compernolle rijden zaterdag in eigen Dentergem

Jason en Jamie Van Compernolle. (Foto WM)
Stijn Moerman

Vanaf dit weekend is Dentergem opnieuw volledig in de ban van het wielrennen. Vooraleer de profs maandag opnieuw strijden voor de overwinning in de GP Lanssens-Crelan is het op zaterdag de beurt aan de nieuwelingen en juniores. Daarin komen de broers Jamie en Jason Van Compernolle uit de Herpelplas voor eigen volk in actie.

De wielerhoogdag op zaterdag 14 juli gaat om 13.45 uur van start met de wedstrijd voor nieuwelingen. Zij krijgen negen ronden van 6,5 km voorgeschoteld. Om 16 uur wordt dan het startschot gegeven voor de juniores, die 13 ronden van 6,5 km moeten afhaspelen.

“Plezant koersen met al dat bekend volk langs de weg”

Een van de deelnemers bij de nieuwelingen is de 16-jarige Jamie Van Compernolle. “Het is altijd plezant om voor eigen volk te koersen”, steekt de Dentergemnaar van wal. “Vorig jaar heb ik er ook gereden en was het een heel toffe ervaring (Jamie werd toen 30ste, red.). Er staat immers veel bekend volk langs het parcours. De aanwezigheid van familie en vrienden zorgt alvast voor extra motivatie en ik hoop dan ook dit seizoen zo dicht mogelijk te kunnen eindigen. Het parcours heeft uiteraard weinig geheimen. Het is grotendeels vlak, met een klein stukje bergop. Daar zullen er veel renners proberen om het verschil te maken.”

Vlakke omloop

Broer Jason Van Compernolle (18) komt dan weer aan de start van de wedstrijd voor juniores. “Koersen in eigen gemeente is altijd plezant, maar ik weet niet wat ik ervan mag verwachten. Het wordt immers mijn eerste koers na de examenperiode”, aldus Jason, die afgestudeerd is in boekhouden-informatica aan Regina Pacis in Tielt en volgend jaar de opleiding sportverzorger-personal trainer zal volgen aan Syntra in Brugge. “Hopelijk werpt het trainingsweekendje in de Ardennen om de conditie weer op te bouwen meteen zijn vruchten af en kan ik een goede koers rijden in Dentergem. Zeker omdat er veel bekend volk zal aanwezig zijn. Het wordt wel moeilijk om het verschil te maken op deze omloop, want het is grotendeels vlak. Het is dus afwachten hoe de wedstrijd zal verlopen.”

“Het wordt moeilijk om een verschil te maken op dit vlakke parcours”

Jason en Jamie Van Compernolle. (Foto WM)
Jason en Jamie Van Compernolle. (Foto WM)

Beide renners begonnen het hun carrière in het veldrijden, maar ondertussen gaan ze allebei hun eigen weg. Terwijl Jason de focus op de cross blijft leggen, waagt Jamie voluit zijn kans op de weg. “Ik ben momenteel tevreden over mijn seizoen. Ik heb al een paar toptienplaatsen behaald en ben daar tevreden mee. Het gaat alvast stukken beter dan vorig seizoen. Ik kan vlot mee met het peloton”, aldus Jamie, die zaterdag nog 14de werd in Langemark. “Na een gesloten begin geraakte latere winnaar Daan Stevens alleen voorop. De rest bleef samen en in de sprint legde ik dan beslag op de 14de plaats. Daar was ik best tevreden mee.”

Focus op de cross

Voor Jason is zijn wegcampagne dan weer een voorbereiding op de winter, waarin hij de grote stap naar de beloften moet zetten. “Ik mag zeker niet klagen over mijn wegseizoen”, aldus Jason, die rijdt voor Tomabel-Inofec CT. “Zeker omdat alles in het teken staat van de cross. Ik kon al iedere koers vlot uitrijden en ik voel dat ik al heel wat progressie geboekt heb. Doelen heb ik mij niet gesteld op de weg. Ik geef gewoon iedere week het beste van mezelf en hoop zo klaar te zijn voor de start van de cross. In mijn eerste seizoen als belofte zal het vooral een leerjaar worden. Het is immers een grote stap.”

Podium

“Mijn ambitie voor de rest van het seizoen? Ik hoop nog zoveel mogelijk toptienplaatsen te behalen. Het zou ook wel eens plezant zijn om op het podium te eindigen. Misschien lukt me dat wel eens als het wat meezit in koers. Ik zal er alvast mijn uiterste best voor doen”, besluit Jamie, die lid is van CT Soenens-Booom en elektromechanica volgt aan het VTI in Tielt.