Brent Gayse debuteert in de koers als nieuweling nadat blessure zijn atletiekcarrière fnuikt

Brent Gayse. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Brent Gayse (15) was ooit een talentvolle atleet, maar na een zoveelste blessure aan de hamstrings moest de Kachtemnaar zijn sprinterscarrière opbergen van de dokter. Daarop besloot hij de stap naar het wielrennen te zetten.

“Drie maanden terug ben ik pas beginnen koersen”, legt Brent Gayse (15) uit. “Ik had voor de vierde keer een zware hamstringblessure opgelopen en ik kreeg van de dokter te horen dat ik niet langer mocht sprinten. Daarom heb ik nu de stap naar het wielrennen gezet. Ik wou dat al veel langer doen, maar doordat ik het zo goed deed in de atletiek bleef ik die stap uitstellen. Nu is het dan eindelijk zo ver. Het is nog wat wennen, maar het gaat al behoorlijk vlot. Ik kan al goed mee in het peloton en ben tevreden over mijn eerste koersmaanden.”

“Liever koers maken dan hele wedstrijd in het peloton”

In het verlengde weekend kwam de Kachtemnaar alvast twee keer in actie. De nieuweling van de Molenspurters Meulebeke werd zondag 26ste in Sinaai-Waas en dinsdag 24ste in Lendelede. “Zondag was ik mee met de eerste groep, maar kwam ik jammer genoeg in de voorlaatste ronde ten val. (lacht) Dat hebben we dan ook al eens meegemaakt. Dinsdag had ik in het begin moeite om voorin plaats te nemen, maar samen met een ploegmaat heb ik uiteindelijk de koers gekleurd en hard gemaakt. Op het laatste was het beste er wel vanaf en zat er in de sprint niet veel meer op. Maar ik koers liever op deze manier dan de hele wedstrijd in het peloton te zitten.”

Zaterdag vindt in De Panne het PK voor nieuwelingen plaats. “Veel verwacht ik er niet van, maar het zou leuk zijn om top 20 te halen. Voor mij is het alvast een koers als een ander, want ik wist zelfs niet dat het nu al het PK was. We zien wel wat het geeft. Ik hoor dat het een vlakke omloop is. Geef mij toch maar iets heuvelachtigers. Wie de favorieten zijn? Thoh, daarvoor ken ik de renners nog niet goed genoeg hoor…”

Richting top tien

“Wanneer ik tevreden zal zijn over mijn eerste seizoen? Als ik geleidelijk aan kan opschuiven richting top tien. Het zou uiteraard plezant zijn om al meteen een eerste zege mee te kunnen pikken, maar dat moet zeker niet. Ik wil vooral veel bijleren en plezier beleven. En ik combineer het wielrennen ook nog met atletiek, maar ik loop er nu de langere afstanden. Al is het wel in functie van de koers”, besluit Brent, die industriële wetenschappen volgt aan het VTI in Izegem. (SM)